Skip to content

Decizie CJUE: România este obligată să elibereze cărți de identitate pentru cetățenii săi din străinătate

Eliberare carte de identitate România

Autoritățile române nu pot refuza eliberarea cărții de identitate cetățenilor care locuiesc în străinătate. O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene – CJUE subliniază dreptul la libera circulație în cadrul UE.

CJUE a hotărât că se încalcă legislația Uniunii Europeană în cazul în care un stat membru refuză să elibereze unuia dintre cetățenii săi o carte de identitate, considerată un document de călătorie, doar pentru că acesta din urmă este rezident într-un alt stat membru. (Hotărârea din 22 februarie2024 în cauza C-491/21).

Reclamantul este un avocat de cetățenie română care își desfășoară activitățile profesionale atât în Franța, cât și în România și care, din anul 2014, are domiciliul în Franța.

Autoritățile române i‑au eliberat un pașaport simplu electronic care indică faptul că are domiciliul în Franța. Întrucât viața sa privată și viața sa profesională se desfășoară atât în Franța, cât și în România, acesta își stabilește anual reședința și în România și primește, în acest temei, o carte de identitate provizorie, această categorie de carte de identitate neconstituind însă un document care să îi permită să călătorească în străinătate.

La 17 septembrie 2017, românul a solicitat Direcției pentru Evidența Persoanelor eliberarea unei cărți de identitate sau a unei cărți de identitate electronice. Cererea menționată a fost respinsă pentru motivul că nu are domiciliul în România.

În hotărârea sa, CJUE a precizat că refuzul autorităților de a elibera bărbatului o carte de identitate constituie o restricție a libertății de circulație în UE. Aceasta înseamnă, de asemenea, că există un tratament inegal între cetățenii care locuiesc în străinătate și cei care locuiesc în România. Potrivit CJUE, acest lucru încalcă dreptul Uniunii. În principiu, statele membre nu trebuie să emită întotdeauna două documente de călătorie. Dar tratarea cetățenilor care locuiesc în alte țări ale UE, și astfel își exercită dreptul la libertatea de circulație, mai rău decât cei care locuiesc în țară este interzisă.

CJUE nu a acceptat argumentul autorității conform căruia nu a fost ușor să se verifice adresa de domiciliu în Franța la eliberarea cărții de identitate. Prevalează dreptul avocatului reclamant de a fi tratat în mod egal: Dacă cetățenii care locuiesc în România pot solicita atât pașaport, cât și carte de identitate, acest lucru trebuie să fie posibil și pentru cetățenii români care au reședința în alt stat membru, potrivit CJUE.
Citiți și: La o adresă de domiciliu pot fi înregistrate maximum ZECE persoane. Legea, promulgată

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!