naturalizare Austria

Descendenții victimelor naziștilor, noii cetățeni naturalizați ai Austriei

Numărul persoanelor care primesc cetățenia austriacă prin procesul de naturalizare a crescut semnificativ. Cine sunt noii cetățeni austrieci naturalizați?

În prima jumătate a anului 2024, Austria a înregistrat o creștere semnificativă de 66% a celor care au obținut cetățenia prin naturalizare. Cele mai multe sunt descendenții victimelor naziștilor.

Din ianuarie și până în iunie au obținut cetățeni austriacă 4.125 de persoane, care au avut în familie victime ale regimului nazist. Cu excepția a șapte dintre acestea, toate locuiesc în străinătate, potrivit directorului general al Institutului de Statistică din Austria, citat de The Local.

În total, între ianuarie și iunie, 11.050 de persoane au devenit cetățeni austrieci, comparativ cu 6.658 în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit comunicatului Statisticii Austria, 4.151 dintre aceștia locuiesc în străinătate.

O defalcare a celor naturalizați în Austria în perioada menționată relevă demografii interesante. Aproape jumătate (48,6%, sau 5.374) erau femei. Minorii sub 18 ani au reprezentat, de asemenea, o parte semnificativă, reprezentând 33,0% (3.644) dintre noii cetățeni. Interesant este că o cincime (20,5%, sau 2.267) dintre persoanele naturalizate s-au născut în Austria.

Datele arată că 37% dintre cei naturalizați erau descendenți ai victimelor persecutate politic ale regimului nazist. Din septembrie 2020, acești descendenți au dreptul de a cere cetățenia austriacă. Cele mai multe persoane din acest grup sunt, în mare parte, cetățeni din Israel, Statele Unite și Marea Britanie.

Pentru alte naturalizări, cele mai comune țări de origine au fost Siria, Turcia și Afganistan, cu unul din cinci noi austrieci născut de fapt în Austria. Mai mult, 3.244 de persoane au fost naturalizate pe baza integrării pe termen lung și/sau a competențelor lingvistice în limba germană.
Românii, a doua cea mai mare comunitate de străini din Austria

Creșterea naturalizărilor a fost observată în aproape toate statele federale, cu excepția Burgenlandului, estul Austriei, și Vienei care au înregistrat o ușoară scădere comparativ cu prima jumătate a anului 2023.

Totuși, rata de naturalizare a Austriei, care măsoară proporția de non-cetățeni care devin cetățeni, rămâne scăzută la 0,7%, semnificativ mai mică decât cea a altor țări europene. Dificultatea procesului de naturalizare este un factor cheie. Solicitanții, cu excepția victimelor național-socialismului și a descendenților acestora, trebuie să locuiască de obicei în Austria timp de zece ani, să plătească o taxă de aproximativ 2.000 EUR și să renunțe la orice altă cetățenie.

Articolul care permite naturalizarea descendenților victimelor nazismului în Austria este cunoscută sub numele de paragraful 58c din Legea cetățeniei austriece (Staatsbürgerschaftsgesetz) și a intrat în vigoare în septembrie 2020. Ea prevede că persoanele care au fost persecutate de regimul nazist în perioada dintre 1938 și 1945, din motive politice, rasiale, religioase sau din alte motive, și au fost nevoite să părăsească Austria, pot solicita cetățenia austriacă. De asemenea, descendenții direcți (copiii, nepoții etc.) ale acestora sunt eligibili pentru naturalizare în condiții simplificate, fără a trebui să renunțe la cetățenia lor actuală.

Această modificare a legii a fost introdusă pentru a repara o parte din nedreptățile suferite de victimele regimului nazist și pentru a permite descendenților acestora să își restabilească legăturile cu Austria

„Mama mea, apoi copiii mei și cu mine am primit cetățenia austriacă în baza regulii 58c de persecuție nazistă în ultimul an. Mama mea s-a născut în Austria și a fugit când era copil mic, dar copiii mei și cu mine ne-am născut în SUA. Acum învățăm să vorbim germană pentru a ne integra mai bine și plănuim să mutăm familia în Austria în viitorul nu prea îndepărtat, la scurt timp după ce cel mai mic dintre copiii mei termină liceul în SUA. Aștept cu nerăbdare sfârșitul exilului familiei noastre!”, a comentat un cititor al The Local.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!