Skip to content

Dezastru militar. Peste 100.000 de dezertori din armata ucraineană

Dezastru militar. Peste 100.000 de dezertori din armata ucraineană

Peste 100.000 de soldați au fost acuzați conform legilor Ucrainei privind dezertarea, de la invazia Rusiei din 2022, conform procurorului general al țării. Fuga de pe front pune în pericol planurile de luptă într-un moment crucial al războiului cu Rusia.

Confruntați cu lipsuri, zeci de mii de soldați ucraineni obosiți și epuizați au părăsit lupta și pozițiile de pe linia frontului, potrivit Associated Press care citează surse locale. Unități întregi au abandonat posturile, lăsând liniile de apărare vulnerabile și accelerând pierderile teritoriale, conform comandanților militari și soldaților.

Unii își iau concediu medical și nu se mai întorc, bântuiți de traumele războiului și demoralizați de perspectivele sumbre ale victoriei. Alții se ceartă cu comandanții și refuză să îndeplinească ordine, uneori chiar în mijlocul schimburilor de focuri.

Deși Moscova s-a confruntat și ea cu dezertări, ucrainenii care au abandonat lupta au scos la iveală problemele adânc înrădăcinate care afectează armata lor și modul în care Kievul gestionează războiul, inclusiv mobilizarea defectuoasă și suprasolicitarea de pe linia frontului. Aceste evenimente au loc în contextul în care Statele Unite îndeamnă Ucraina să recruteze mai mulți soldați și să permită încorporarea celor de 18 ani.

Associated Press a vorbit cu doi dezertori, trei avocați, oficiali și comandanți militari ucraineni. Oficialii și comandanții au vorbit sub protecția anonimatului, iar unul dintre dezertori a făcut acest lucru din teama de a nu fi urmărit penal.
Mii de soldați au fugit de pe frontul din Ucraina. „Singura cale de ieșire este să mori sau să fii grav rănit”

„Este clar că acum, vorbind sincer, deja am obținut maximul de la oamenii noștri”, a spus un ofițer din Brigada 72. El a menționat că dezertarea a fost unul dintre principalele motive pentru care Ucraina a pierdut orașul Vuhledar în octombrie.

Aproape jumătate dintre cei peste 100.000 de dezertori au fugit doar în ultimul an, după ce Kievul a lansat o campanie de mobilizare agresivă și controversată, despre care oficialii guvernamentali și comandanții militari admit că a eșuat în mare parte.

Este un număr uluitor de mare, având în vedere că înainte de lansarea campaniei de mobilizare erau aproximativ 300.000 de soldați ucraineni angajați în luptă. Numărul real al dezertorilor ar putea fi mult mai mare. Un parlamentar a estimat că acesta ar putea ajunge până la 200.000.

Mulți dintre dezertori nu se mai întorc după ce primesc concediu medical. Epuizați de războiul constant, ei sunt traumatizați psihologic și emoțional. Simt vinovăție că nu mai au voința de a lupta, furie față de modul în care este condus efortul de război și frustrare că acesta pare imposibil de câștigat.

„A tăcea despre o problemă uriașă nu face decât să dăuneze țării noastre”, a spus Serghei Hnezdilov, unul dintre puținii soldați care a vorbit public despre decizia sa de a dezerta. El a fost acuzat la scurt timp după ce Associated Press l-a intervievat în septembrie 2024. Un alt dezertor a spus că inițial a părăsit unitatea de infanterie cu permisiune pentru a se supune unei intervenții chirurgicale. La sfârșitul concediului, nu s-a mai putut întoarce. Încă are coșmaruri despre camarazii pe care i-a văzut omorâți.
Ucraina înregistrează câștiguri în urma incursiunii în Rusia, dar se confruntă cu provocări în menținerea teritoriului

„Cea mai bună modalitate de a explica este să îți imaginezi că stai sub foc inamic și din partea lor (n.r. – a rușilor) vin 50 de obuze spre tine, în timp ce noi tragem doar unul. Apoi vezi cum prietenii tăi sunt sfârtecați și îți dai seama că, în orice moment, ți se poate întâmpla și ție”, a declarat el. „Între timp, băieții (n.t. – soldații ucraineni) care sunt la zece kilometri distanță îți dau ordine prin radio: Haide, pregătiți-vă. Totul va fi bine”, a adăugat el.

Hnezdilov a părăsit și el unitatea pentru a cere ajutor medical. Înainte de a se supune unei intervenții chirurgicale, a anunțat că dezertează. După cinci ani de serviciu militar, nu mai vedea nici o speranță de a fi demobilizat, în ciuda promisiunilor anterioare ale conducerii țării. „Dacă nu există un termen limită (n.r. – pentru serviciul militar), devine o închisoare, devine psihologic greu să găsești motive pentru a apăra această țară”, a spus Hnezdilov.

Dezertările au transformat planurile de luptă într-un nisip care alunecă printre degetele comandanților militari. Associated Press a aflat despre cazuri în care liniile de apărare au fost grav compromise din cauza că unități întregi au refuzat ordinele și au abandonat pozițiile.

„Din cauza lipsei de voință politică și a unei gestionări proaste a trupelor, în special în infanterie, cu siguranță nu ne îndreptăm în direcția corectă pentru a apăra corespunzător teritoriile pe care le controlăm acum”, a spus Hnezdilov.

Armata Ucrainei a înregistrat un deficit de 4.000 de soldați pe front în septembrie, din cauza morților, răniților și dezertărilor, conform unui parlamentar. Cei mai mulți dezertori au fost dintre recruții recenti. Șeful serviciului juridic al unei brigăzi, responsabil cu procesarea cazurilor de dezertare și trimiterea acestora la autoritățile de aplicare a legii, a explicat că a avut multe astfel de cazuri.
Ucraina ar putea pierde războiul. Rechinii Macron și Jinping stau la pândă

„Principala problemă este că aceștia părăsesc pozițiile de luptă în timpul ostilităților și camarazii lor mor din cauza acestora. Am avut mai multe situații în care unități mici sau mari au fugit. Și-au expus flancurile, iar inamicul a venit pe aceste flancuri și i-au omorât pe frații lor de arme pentru că cei care stăteau pe poziții nu știau că nu mai era nimeni în jurul lor”, a spus oficialul.

Așa a fost pierdut Vuhledar, un oraș pe care Ucraina l-a apărat timp de doi ani. În doar câteva săptămâni, în octombrie 2024, a căzut, potrivit ofițerului din Brigada 72 care a fost printre ultimii care s-au retras. Unitatea era deja suprasolicitată în săptămânile dinaintea căderii Vuhledarului. Doar trei batalioane apărau orașul, iar liderii militari au început chiar să retragă unități din ele pentru a sprijini flancurile, a spus ofițerul.

Soldați din Brigada 72 Mecanică se încălzesc lângă lumânări în tranșee. Foto: Valentyn Kuzan

Fiecare companie a batalionului ar fi trebuit să aibă 120 de oameni, dar în unele companii efectivele scăzuseră la doar 10 din cauza morților, răniților și dezertărilor, a spus el. Aproape 20% dintre soldații lipsă din aceste companii au dezertat. „Procentajul a crescut exponențial în fiecare lună”, a mai spus el.

Când unul dintre batalioanele Brigăzii 72 s-a retras, membrii acestuia au fost împușcați pentru că nu știau că nu mai era nimeni care să le acopere retragerea. Totuși, ofițerul nu poartă resentimente față de dezertori. „În acest stadiu, nu condamn niciunul dintre soldații din batalionul meu și nici din altele. Pentru că toată lumea este pur și simplu obosită”, a explicat ofițerul.

Procurorii și armata preferă îi acuză pe soldați de dezertare doar dacă nu reușesc să-i convingă să se întoarcă pe front, potrivit a trei ofițeri militari și unui purtător de cuvânt al Biroului de Stat pentru Investigații din Ucraina. Unii dezertori se întorc, doar pentru a fugi din nou.

Odată ce soldații sunt acuzați, apărarea lor devine dificilă, spun doi avocați care se ocupă de astfel de cazuri. Ei se concentrează pe starea psihologică a clienților lor în momentul în care au părăsit unitatea. „Oamenii nu pot face față psihologic situației în care se află și nu li se oferă ajutor psihologic”, a spus o avocată.

Ea a precizat că soldații achitați de dezertare din motive psihologice creează un precedent periculos, deoarece toți găsesc justificare medicală pentru a fugi. Mulți soldați care urmau să fie trimiși să lupte în apropiere de Vuhledar și intenționau să dezerteze i-au cerut sfatul. „Nu ar fi cucerit teritoriu, nu ar fi cucerit nimic, dar nimeni nu s-ar mai fi întors”, a concluzionat avocata.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!