Skip to content

Directorul OMS Europa, îngrijorat: „Variola maimuței și-ar putea accelera răspândirea la petreceri și festivaluri”

variola maimutei europa

Directorul biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății – OMS, Hans Kluge, s-a arătat vineri îngrijorat de faptul că răspândirea variolei maimuţei s-ar putea accelera pe continent pe măsură ce oamenii se adună în cadrul petrecerilor şi festivalurilor în lunile de vară.

Kluge și-a manifestat îngrijorarea după ce tot mai multe țări europene au depistat cazuri de infectare cu virusul care provoacă variola maimuței, printre care, recent, Olanda și Germania, dar și Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Portugalia sau Suedia.

„Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare”, a declarat Hans Kluge citat într-un comunicat.

Variola maimuţei, o afecţiune care apare mai ales în vestul şi centrul Africii, este provocată de un virus similar cu cel care provoacă variola umană, deşi mai blând. Virusul a fost depistat pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. În ultimul deceniu, cazurile din Africa de Vest au crescut.

Simptomele acestei boli includ febra, durerile de cap şi erupţiile cutanate care încep pe faţă şi apoi se răspândesc pe restul corpului. Experţii au explicat că transmiterea bolii se face prin contact apropiat şi prelungit cu fluidele corporale, picături de transpiraţie, sau prin purtarea de îmbrăcăminte de la persoana contagiată.

OMS se reunește vineri pentru a discuta măsurile sanitare pe care ar trebui să le introducă fiecare stat pentru protecția împotriva acestui virus.

Directorul OMS: „Pandemia este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism”

Casa Albă cere OMS o anchetă profundă în China privind originea SARS-CoV-2

Șeful OMS: Imunitatea de grup nu este o opțiune