Skip to content

Documentele necesare pentru călătoria copiilor români în străinătate

Documente călătorie copii în străinătate

În contextul apropierii vacanței de vară, o perioadă în care mulți părinți aleg să plece împreună cu copiii lor în afara granițelor țării, Poliția de Frontieră Română precizează condițiile legale necesare pentru călătoria minorilor români în străinătate.

Reglementările legale pentru călătoria minorilor

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii români pot ieși din țară doar pe baza unui document de călătorie valabil, precum pașaportul sau cartea de identitate (pentru minorii peste 14 ani). În ciuda aderării României la Spațiul Schengen aerian și maritim, minorii care călătoresc cu avionul în afara granițelor României nu sunt scutiți de controlul aleatoriu al documentelor și trebuie să fie în posesia actelor necesare pentru a li se permite ieșirea din țară.
►►► MAE avertizează privind extinderea controalelor la frontierele Norvegiei. Pașaportul este obligatoriu

Documente necesare în funcție de situație

Pentru a preveni incidentele și pentru a se asigura că toate formalitățile sunt respectate, Poliția de Frontieră poate efectua verificări punctuale la aeroport. În lipsa documentelor necesare, minorilor nu li se va permite să părăsească țara.

Documente călătorie copii în străinătate, în funcție de situație:

Călătoria cu un părinte sau o terță persoană:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unui părinte când se deplasează la studii, concursuri sau tratament medical, și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Călătoria neînsoțită a minorilor peste 16 ani:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul ambilor părinți;
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta fiind consultat electronic de către polițistul de frontieră. Cu toate acestea, dacă se constată că însoțitorul minorului a săvârșit infracțiuni grave, cum ar fi omor, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, sau trafic de droguri, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.
►►► Toți comercianții sunt obligați să accepte plata cu cardul începând de duminică, 16 iunie

Precauții și recomandări

Pentru a evita întreruperea călătoriilor, Poliția de Frontieră recomandă părinților și însoțitorilor să verifice din timp valabilitatea documentelor și să obțină toate acordurile necesare, materializate prin declarații notariale. Modelele acestor declarații sunt disponibile pe site-ul instituției.

Statisticile anului 2024

În primele luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetățeni români minori din cauza lipsei documentelor necesare. Numai în ultima lună, aproximativ 150 de minori au fost opriți la frontieră din motive similare, evidențiind importanța respectării reglementărilor legale.

Pentru mai multe informații și clarificări, Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii să consulte resursele disponibile online și să se asigure că îndeplinesc toate cerințele necesare pentru o călătorie fără probleme.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!