Indiferent dacă circulați cu avionul, trenul sau pe cale rutieră, trebuie să cunoașteți ce drepturi aveți în condițiile anulării călătoriilor sau întârzierilor.

Informațiile au fost publicate de Comisia Europeană, oficialii atragând atenția că unele companii pot invoca în mod cert forța majoră.

Ce trebuie să faceți?

În cazul transportului aerian, maritim și pe căile navigabile interioare există „clauze de forță majoră” care îi scutesc pe transportatori de la plata de compensații pentru întârzieri sau anulări cauzate de circumstanțe extraordinare.

Companiile aeriene pot anula zboruri cu două săptămâni înainte de plecarea programată fără a fi obligate să plătească despăgubiri. Nu sunt prevăzute astfel de scutiri pentru transportul feroviar.

Dispozițiile privind întârzierile și despăgubirile nu se aplică navelor de croazieră.

Pentru autobuze și autocare, în caz de condiții meteorologice extreme, sunt prevăzute derogări în ceea ce privește despăgubirile pentru cazarea pasagerilor care nu-și mai pot continua drumul.

Drepturile pasagerilor la informare, îngrijire și asistență, rambursare și redirecționare se aplică și în astfel de circumstanțe extraordinare dacă sunt îndeplinite condițiile.

În cazul în care doriți să vă anulați călătoria, verificați termenii și condițiile transportatorului dumneavoastră. De exemplu, unele companii feroviare au oferte speciale pentru anularea unei călătorii din cauza COVID-19.

Drepturile pasagerilor sunt explicate pe pagina privind drepturile pasagerilor de pe site-ul „Europa ta” și la rubrica de întrebări și răspunsuri privind COVID.

Italia și Cehia aplică restricții de zbor pentru zborurile directe de pasageri către/dinspre Italia/China, Hong Kong, Macao și Taiwan, niciun alt stat membru neraportând restricții de zbor, potrivit ultimei raportări de la sfârșitul lunii februarie.

Statele membre pot lua măsuri precum suspendarea zborurilor dinspre alte state membre ale UE.

Conform articolului 21 din Regulamentul (UE) 1008/2008, un stat membru poate refuza, limita sau impune condiții privind exercitarea drepturilor de trafic pentru a face față problemelor neprevăzute de scurtă durată generate de împrejurări imprevizibile și inevitabile.

Aceste măsuri ar trebui să respecte principiile proporționalității și transparenței și să se bazeze pe criterii obiective și nediscriminatorii.

Măsurile ar trebui să se limiteze la ceea ce este necesar pentru a restrânge răspândirea acestei boli transmisibile.

Este crucial să se mențină legăturile de transport necesare pentru a reacționa în situații de urgență sanitară.

Dacă aveți întrebări suplimentare, puteți contacta Centrul de Contact Europe Direct – CCED.  Vi se răspunde telefonic sau prin e-mail în oricare din cele 24 de limbi oficiale ale UE: apel gratuit din orice stat membru al UE: 00 800 67 89 10 11 sau on-line: https://europa.eu/european-union/contact_ro

În cazul în care ați rezervat un pachet de servicii turistice, adică transport și cazare, și nu ați plecat încă, citiți recomandările de călătorie emise de autoritățile naționale din țara dumneavoastră și contactați operatorul turistic sau agenția de voiaj.

Atât călătorul, cât și operatorul de turism pot anula călătoria fără penalități în cazul unor „circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau transportul de pasageri către destinație

Circumstanțe inevitabile și extraordinare” înseamnă o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile.

Riscurile semnificative pentru sănătatea umană, cum ar fi izbucnirea unei boli grave precum COVID-19 în zona de destinație a călătoriei sau în vecinătatea imediată a acesteia, intră în categoria „circumstanțe inevitabile și extraordinare”.

În cazul în care nu vă puteți întoarce acasă conform planificării (de exemplu, pentru că se anulează zborul) din cauza unor „circumstanțe inevitabile și extraordinare”, operatorii de turism trebuie să suporte costul cazării pentru maximum trei nopți dacă transportul înapoi în țara de origine a fost inclus în pachet.

Dacă sunteți blocat mai mult de trei zile, vi se poate cere să suportați costurile suplimentare, cu excepția cazului în care acestea sunt suportate de o altă entitate.

Comisia Europeană recomandă să uați legătura cu operatorul de turism pentru a obține informații suplimentare.

Dacă ați rezervat un pachet de servicii turistice într-un oraș sau o regiune la care accesul este restricționat sau dacă viața publică face obiectul unor limitări semnificative (de exemplu, închiderea unor atracții turistice sau muzee), ar trebui să aveți dreptul de a vă anula călătoria.

Dacă dumneavoastră sau un membru de familie însoțitor aveți o stare de sănătate pentru care expunerea la COVID-19 este deosebit de periculoasă, ar trebui să aveți dreptul de a anula contractul privind pachetul de servicii de călătorie în cazul în care autoritățile competente declară că există un risc ridicat de contaminare cu COVID-19 la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia.

Călătorul are dreptul de a obține, în termen de 14 de zile, o rambursare integrală a plăților efectuate pentru achiziționarea pachetului respectiv.

În cazul în care ați rezervat un pachet de servicii de călătorie și sunteți blocat în străinătate, operatorul de turism trebuie să vă ofere asistență.

Transportul maritim și turismul din UE, cele mai afectate de pandemia de coronavirus

Coronavirus/Italia s-a ÎNCHIS. Care sunt principalele reguli ce trebuie respectate

CORONAVIRUS: Numărul deceselor din UE aproape s-a dublat în numai două zile

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?