Cine nu adoră să primească un cadou neașteptat la ușă? Cu toții ne bucurăm de surprize. Totuși, în ultima perioadă, unele dintre aceste cadouri sunt folosite pentru a înșela oamenii, fiind vorba de o nouă metodă de escrocare care utilizează coduri QR.
Ce este “Brushing”
Fenomenul numit “brushing” implică primirea unor colete cu diverse produse care nu au fost comandate de destinatar. Deși coletul poate fi adresat destinatarului, nu există o adresă de returnare clară sau poate fi prezentată adresa unui retailer. Adesea, coletul conține un card cu un cod QR pe care destinatarul este îndemnat să-l scaneze pentru a afla cine a trimis cadoul.
►►► Escrocherie nouă pe WhatsApp. Datele bancare vă sunt furate când apăsați acest buton
Riscurile scanării codurilor QR
Scanarea codului oferă escrocilor acces la telefonul victimei, inclusiv la informațiile personale și financiare ale acesteia, ceea ce poate duce la golirea contului bancar al victimei. De asemenea, informațiile obținute pot fi utilizate pentru multe alte activități ilegale.
Cum să eviți escrocheriile cu coduri QR?
- Confirmă înainte de a scana un cod QR primit de la o persoană cunoscută. Dacă primești un cod QR printr-un mesaj de la un prieten sau coleg, contactează-l direct pentru a verifica dacă nu a fost victima unui atac informatic.
- Nu deschide linkuri de la necunoscuți. Dacă primești mesaje nesolicitate de la necunoscuți, evită scanarea codului QR, chiar dacă îți promit cadouri interesante sau oportunități de investiții.
- Verifică sursa. Dacă un cod QR pare să provină dintr-o sursă de încredere, verifică de două ori. În cazul în care mesajul pare să vină de la o instituție oficială, intră pe site-ul acesteia pentru a confirma.
- Fii atent la linkurile scurte. Dacă după scanarea unui cod QR îți apare un link scurt, trebuie să nu-l deschizi dacă nu ești sigur că nu este vorba de o fraudă.
Escrocheriile cu coduri QR în Marea Britanie
În Marea Britanie, poliția din Greater Manchester a emis un avertisment cu privire la creșterea fraudelor care implică coduri QR. Utilizarea acestor coduri a crescut semnificativ, iar escrocii le folosesc ca pe o nouă metodă de a înșela oamenii.
Poliția a raportat că au fost înregistrate trei incidente de utilizare a unor coduri QR false doar în ultima săptămână. Aceste fraude sunt mai des întâlnite în spații deschise, cum ar fi parcările sau la automatele de bilete. Escrocii plasează un autocolant fals cu cod QR peste codul real, redirecționând utilizatorii către un site aparent autentic pentru a le fura informațiile personale și financiare.
►►► ATAC INFORMATIC: Ce trebuie să faci dacă ai primit un e-mail de amenințare
Ce poți face
Poliția recomandă să verifici cu atenție orice cod QR din spațiile publice și, dacă un autocolant pare să fie plasat peste codul original, să introduci manual adresa URL pentru a te asigura că accesezi site-ul corect. Dacă bănuiești că ai fost victima unei escrocherii, raportează imediat incidentul la poliție
Prin urmare, fii întotdeauna precaut când vine vorba de coduri QR și cadouri nesolicitate. Prevenția este cheia pentru a evita capcanele întinse de escroci.