Eșec major pentru Putin. Racheta „Satan-2” de 45 de milioane de euro a explodat în timpul testării

Eșec major pentru Putin. Racheta „Satan-2” de 45 de milioane de euro a explodat în timpul testării

Un test recent al rachetei RS-28 Sarmat, cunoscută în Occident sub denumirea de Satan-2, s-a încheiat cu un eșec catastrofal, lăsând un crater masiv la centrul de testare al rachetelor din Rusia, în cosmodromul Plesețk, regiunea Arkhangelsk. Acest incident reprezintă o lovitură umilitoare pentru președintele Vladimir Putin și Kremlin, fiind al patrulea eșec consecutiv al acestui proiect strategic, informează Express.

Explozia la locul de lansare

Imaginile satelitare distribuite de analistul MeNMyR pe rețelele sociale arată un crater uriaș la locul testării, confirmând că testul rachetei RS-28 Sarmat a fost un eșec total. Potrivit analistului, racheta s-a detonat în siloz, distrugând complet locul de testare. Această rachetă este alimentată cu combustibil lichid, ceea ce face ca accidentul să fie posibil chiar și în afara lansării propriu-zise, posibil în timpul procesului de alimentare.

Întreruperea activităților Cobra Ball

MeNMyR a menționat că, dacă explozia a avut loc în timpul procesului de alimentare, aceasta ar putea explica lipsa de activitate a Cobra Ball, sistemul american de monitorizare a testelor balistice, în ziua incidentului. Ultimul test reușit al rachetei Satan-2 a avut loc în 20 aprilie 2022, iar acesta marchează deja al patrulea eșec în încercările recente de testare a acestei rachete intercontinentale.
►►► Rusia anunță că își modifică doctrina nucleară din cauza implicării Occidentului în conflictul din Ucraina

Racheta Satan-2: problematică și costisitoare

Racheta R-28 Sarmat, cu o lungime de 35 de metri și o rază de acțiune operațională de cca. 18.000 de km, este un proiect extrem de costisitor, fiecare unitate fiind estimată la 45 de milioane de euro. Cu toate acestea, racheta s-a dovedit a fi nesigură și dificil de lansat. Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, din grupul Information Resistance, a descris-o recent ca fiind „nesigură și periculoasă”.

Kovalenko a declarat pentru RBC-Ucraina: „Este o rachetă foarte problematică. Rușii nu au reușit nici măcar să gestioneze lansările de test.” Eșecul repetat al acestui program pune sub semnul întrebării fiabilitatea și eficiența uneia dintre cele mai temute arme din arsenalul Rusiei.

Un contrast ironic cu succesul Angara-1.2

Cu doar câteva zile înainte de acest eșec, Rusia se lăuda cu succesul lansării vehiculului spațial Angara-1.2, tot de la cosmodromul Plesețk, în interesul Ministerului Apărării al Federației Ruse. Ministerul Apărării a emis un comunicat în care se precizează că Forțele Aerospațiale au lansat cu succes Angara-1.2 împreună cu un vehicul spațial militar, subliniind contrastul ironic dintre cele două lansări efectuate la aceeași bază.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!