Skip to content

Europa, afectată de cele mai extinse inundații din ultimul deceniu în 2024

Europa, afectată de cele mai extinse inundații din ultimul deceniu în 2024

Europa s-a confruntat în 2024 cu cele mai extinse inundații din ultimii peste zece ani, peste 30% din rețeaua fluvială a continentului fiind afectată de viituri semnificative, au anunțat marți oamenii de știință. Schimbările climatice provocate de arderea combustibililor fosili au contribuit esențial la intensificarea precipitațiilor torențiale și a altor fenomene meteorologice extreme.

Potrivit unui raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene și al Organizației Meteorologice Mondiale (WMO), cel puțin 335 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Europa în 2024, iar peste 410.000 de oameni au fost afectați direct.

Cea mai grav lovită a fost Europa de Vest, unde anul 2024 s-a clasat printre cei mai ploioși zece ani înregistrați din 1950 încoace. Furtunile și inundațiile au fost cele mai costisitoare fenomene meteorologice de pe continent, provocând pagube de peste 18 miliarde de euro doar anul trecut.
►►► Au fost identificați alți doi români decedați în urma inundațiilor din Spania

La nivel global, 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar Europa – continentul care se încălzește cel mai rapid – a stabilit și ea un nou record de temperatură. Temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,3°C față de perioada preindustrială, creștere atribuită în principal activităților umane.

„Fiecare fracțiune suplimentară de grad înseamnă riscuri mai mari pentru viețile noastre, pentru economie și pentru planetă,” a declarat Celeste Saulo, secretar general al WMO.

Câteva vești bune

Raportul include și unele vești pozitive. Sursele de energie regenerabilă au generat un nivel record de 45% din energia consumată în Europa în 2024, iar majoritatea orașelor europene au planuri concrete de adaptare la schimbările climatice. Cu toate acestea, extremele meteorologice au fost omniprezente pe continent.

Europa de Sud-Est a înregistrat cel mai lung val de căldură din istorie – 13 zile consecutive, în timp ce ghețarii din Scandinavia s-au topit într-un ritm fără precedent. Stresul termic s-a intensificat în majoritatea regiunilor europene, în timp ce Europa de Est a fost afectată de secetă severă și lipsa ploilor.

În același timp, inundațiile au făcut ravagii în vestul Europei. Aproape o treime din rețeaua de râuri a continentului a depășit pragul de „inundație majoră”, iar 12% dintre acestea au atins niveluri considerate „severe”.
►►► Ciclonul Boris în Europa: Patru morți în România. În Austria se așteaptă „potopul”

Inundațiile devastatoare din Valencia, din octombrie, au fost cele mai tragice, reprezentând majoritatea victimelor și a pierderilor materiale din Europa: 232 de persoane au murit în urma dezastrului. De asemenea, furtuna Boris, din luna septembrie, a adus cele mai abundente precipitații înregistrate vreodată în Europa Centrală, afectând țări precum Austria, Cehia, Germania, România, Ungaria și Slovacia.

Oamenii de știință au confirmat că schimbările climatice au crescut semnificativ probabilitatea acestor ploi torențiale, deoarece o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la precipitații mai intense. În 2024, nivelul vaporilor de apă din atmosferă a atins un nou record.

Alți factori care influențează amploarea inundațiilor includ gestionarea râurilor și planificarea urbană – mai exact, modul în care sunt construite locuințele și infrastructura în zonele predispuse la inundații.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!