Ordinul de protecție va fi aplicabil în toate situațiile de violență, nu doar în cazul violenței domestice, după ce Parlamentul a votat extinderea acestei proceduri. Proiectul de lege stabilește clar responsabilitățile autorităților în protejarea victimelor și în gestionarea situațiilor de urgență, care uneori pot duce chiar la pierderea de vieți.
În prezent, în România sunt înregistrate în medie 160 de cazuri de violență domestică pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 7 victime pe oră.
Citiți și: Mită pentru a scăpa de infracțiunea de violență în familie și de ordinul de protecție
Legea prevede emiterea ordinului de protecție nu doar în cazul violențelor fizice, ci și în situații de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, urmărire repetată fără drept a unei persoane sau supravegherea locuinței acesteia sau a altor locuri.
►►► A intrat în vigoare ordinul de protecție extins. Poate fi solicitate de orice victimă, indiferent cine este agresorul
În cazul unui risc iminent de comitere a unui alt act de violență împotriva victimei, se poate emite un ordin de protecție provizoriu. Acest ordin dispune una sau mai multe măsuri de protecție, valabile pentru o perioadă de cinci zile, cu scopul de a reduce riscul iminent constatat.
Citiți și: Guvernul a introdus ORDINUL DE PROTECȚIE provizoriu prin care polițiștii pot înlătura imediat agresorul din domiciliu
Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție este stabilită de judecător, fără a depăși 12 luni de la data emiterii acestuia. Încălcarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani.