Skip to content

FAKE NEWS: Două românce au înșelat o bătrână din Germania cu 1.000.000 de euro

Știrea că două românce din Germania, false polițiste, au înșelat o bătrână și i-au luat peste 1.000.000 de euro este una falsă.

A fost prima dată publicată de Adevărul pe 11 noiembrie 2021 la ora 09.33 și preluată de mai multe site-uri.

Autorul articolului din Adevărul a menționat că sursa articolului este westfalen-blatt.de, fără a da însă un link activ. De ce? Pentru că westfalen-blatt.de a publicat știrea în data de 5 august 2020.

Nicăieri în materialul publicat de jurnaliștii germani nu se menționează că escroacele erau românce.

Adevărul susține că românii au contactat-o pe victimă, însă în articolul publicat de westfalen-blatt nici vorbă de așa ceva.

Fraza din articolul original care i-a dat bătăi de cap ziaristului de la Adevărul este: „Die rumänischen Täter wollten die Seniorin umbringen, sie müsse sich und ihre Wertsachen sofort in Sicherheit bringen.”

Asta înseamnă că falsele polițiste i-au spus bătrânei că în zonă acționează o bandă de tâlhari români care are de gând să o omoare și că trebuie să o pună la adăpost de aceștia.

Articolul din Adevărul a fost preluat de Libertatea câteva ore mai târziu. Nici jurnalistul de aici nu s-a sinchisit să verifice informația. S-a mulțumit să citeze Adevărul și sursa inițială.

Știrea a apărut ulterior și pe alte site-uri. Astfel, rostogolirea acestei informații false arată ce se întâmplă când folosești Google Translate și nu faci o minimă verificare a ceea ce publici.

Marea Britanie: Știri false, distribuite pe rețelele de socializare de peste 40% dintre utilizatori