Skip to content

Falși angajați ING vânează conturile românilor

impersonare spoofing

ING atrage atenția supra unei noi metode de fraudă care îi vizează clienții. Falși angajați ING încearcă să obțină datele conturilor prin ceea ce banca numește „impersonare”. Autoritățile o numesc „spoofing”.

Cum funcționează? O persoană se prezintă drept angajat ING sau „reprezentant al băncii” cu scopul de a obține acces la conturi. Aceasta încearcă să obțină datele personale, user-ul, parola, codul de autorizare a aplicației de internet banking, numărul cardului, data de expirare, CVV sau chiar bani.

Banca explică clienților cum pot să-și dea seama dacă persoana care îi contactează nu este angajat ING. În primul rând, să fiți atenți la numărul de telefon de la care sunteți sunați. Dacă numărul are un prefix din străinătate, NU e angajat ING. Dacă adresa de email pare suspectă, NU e angajat ING. Dacă nu știe numele sau prenumele clientului când sună, NU e angajat ING.

Dacă cere user și parola pentru Home’Bank, NU e angajat ING. Dacă cere datele de pe card – față și verso, inclusiv codul CVV, NU e angajat ING. Dacă cere acces la calculator, laptop, tabletă sau telefon, NU e angajat ING. Dacă solicită instalarea unei aplicații prin care să preia controlul asupra dispozitivului folosit în relația cu banca, NU e angajat ING!
Nouă metodă de spionaj electronic: Hackerii pot intercepta imaginile de pe ecranul tău prin radiații HDMI

Când aveți suspiciuni legate de un apel, email sau mesaj primit, sunați la numărul de pe spatele cardului și verificați dacă persoana care v-a contactat este angajat ING. În cazul în care considerați că sunteți ținta unui atac trebuie să verificați ultimele tranzacții și să contactați banca în cazul în care ați depistat tranzacții pe care nu le-ați făcut.

Cardurile bancare trebuie imediat blocate dacă aveți suspiciunea că au fost compromise. Contactați imediat banca, poliția și Directoratul Național de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro.

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor au atras atenția în primăvara acestui an în legătură cu numărul tot mai mare al fraudelor de tip spoofing.

Spoofingul numărului de telefon este o tehnică de înșelăciune prin care cineva își modifică numărul de telefon, astfel încât să apară ca și cum apelul provine de la un alt număr de telefon. Această metodă este utilizată pentru a induce în eroare victima, determinând-o să creadă că interlocutorul reprezintă o entitate legitimă, cum ar fi o bancă sau o altă instituție, fiind folosită pentru a obține informații personale sau bancare sensibile.
Alertă pentru utilizatorii de telefoane Android! Hackerii pot activa înregistrări video și audio

De exemplu, persoana apelată telefonic este anunțată că i s-a aprobat aprobat creditul solicitat. Primul instinct este acela de a reacționa rapid și de a efectua demersurile necesare pentru anularea acestei acțiuni. Atacatorii mizează pe activarea emoției pentru a evita ca interlocutorul să acționeze calm la telefon și să pună întrebări logice sau să facă verificări suplimentare pe un alt canal de comunicare cu banca sau cu autoritățile, explică Poliția Română.

În momentul în care persoana apelată anunță că a solicit vreun credit, atacatorii îi spun că este vorba despre o fraudă și că solicită date personale, date de autentificare, respectiv date bancare pentru a raporta presupusa fraudă.

Atenție! Acești indivizi folosesc extrem de bine tehnici de inginerie socială și sunt foarte bine antrenați să fie convingători și amabili.

Nu furnizați date personale la telefon și nici date bancare! Băncile nu vor cere niciodată informații privind parole de acces la contul bancar și nici date de pe cardurile bancare. Nu răspundeți la astfel de solicitări și încheiați apelul imediat!

Nu discutați despre credite și bani la telefon! O bancă nu va apela niciodată telefonic utilizatorii pentru anula credite sau a le promite recuperarea unor sume de bani.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!