Falsurile lui Orlando Șchiopu, șeful ISU care i-a lăsat în p**a lui pe morții din Colectiv – VIDEO

Nesimțirea autorităților în cazul dezastrului din Colectiv întrece orice limită. Libertatea a difuzat un film de 20 de minute făcut de unul dintre pompierii care a ajuns printre primii în Colectiv.

În imagini se observă disprețul total al autorităților față de tinerii care au murit arși de vii.

La un moment dat se dă un ordin: „Te duci, luați pe cei morți, fără speranță de resuscitare, și îi aduceți aici!”.

„ Da’ stai puțin… Lasă-i acolo în p**a mea! Lasă-i!”, spune un altul despre zecile de corpuri întinse pe caldarâm.

Cuvintele îi aparțin lui Orlando Șchiopu care în seara incendiului de la Colectiv era prim adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București.

Șchiopu are ca aptitudini, așa cum reiese din CV-ul postat pe site-ul ISU, literatura.

La mai puțin de o lună de la incendiu, în perioada 24.11.2015 – 31.01.2016, el a fost pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – IGSU.

Punerea la dispoziţie înseamnă eliberarea unui ofițer sau subofițer din funcţie. În acestă perioadă, persoana respectivă își păstrează statutul.

Probabil până să se linișească taifunul dezlănțuit de moartea celor 64 de tineri și rănirea a altor 146.

Din februarie până în iunie 2016, Orlando Șchiopu a fost numit șef serviciu IGSU.

Trecuseră luni bune de la Colectiv, așa că șefii l-au lăsat să se întoarcă în iunie 2016 când s-a întors în funcția avută anterior incendiului.

În martie 2018 a fost împuternicit pe funcția de inspector-șef al ISU București, iar din 1 martie 2019 este inspector-șef al acestei instituții.

Dacă tot iubește literatura și lasă morții unde-i vine, Orlando Șchiopu ar trebui să nu aibă probleme în cazul în care inspectorii Agenției Naționale de Integritate – ANI i-ar lectura declarațiile de avere.

Conform legii, în cazul în care o declarație de avere este completată inexact sau incomplet, fapta constituie fals în declarații.

Astfel, Orlando Șchiopu ar trebui să dea cu subsemnatul pentru că nu a trecut în mod repetat în declarațiile de avere o vilă 228,10 mp, un teren de 443 mp, ambele din Cornetu, județul Ilfov, precum și două împrumuturi bancare.

Conform declarației de avere din 11 aprilie 2018, Șchiopu are un apartament de 37,40 mp și un teren intravilan de 4,99 mp în București pe care le-a achiziționat în 2011 cu un credit în cadrul programului Prima Casă.

Apartamentul, aflat în sectorul 6 al Capitalei a și fost imediat dat spre închiriere, ceea ce înseamnă că șeful ISU București și soția sa, care lucrează în aceeași instituție, nu aveau nevoie de el.

De fapt, chiar în CV-ul postat pe site-ul ISU, Orlando Șchiopu menționează că locuiește la o altă adresă, pe o stradă din cartierul bucureștean Ghencea.

Rugăciuni pentru victimele din COLECTIV: ”A fost nevoie să moară oameni ca să ne dăm seama cât de coruptă este această clasă politică”

Subofițer ISU, prins în flagrant la Hanul Logofătului luând 1.000 de lei mită

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.