Devenit cunoscut publicului larg în urma tragediei de la Caracal, Alexandru Cumpănașu a decis să candideze pentru funcția de președinte al României.

În această calitate, el a trebuit să completeze o declarație de avere. Din acest document reiese că familia lui Alexandru Cumpănașu trăiește boierește din bani publici.

Din acest document rezultă că predă la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA, înființată prin hotărâre de guvern în 1991, dar nu a absolvit nici o facultate.

Întrebat de studiile sale în cadrul unei emisiuni TV, Alexandru Cumpănașu s-a războit cu absolvenții de la „Spiru Haret”.

„Foarte mulţi dintre cei care au terminat la Spiru Haret în Romania sunt nişte proşti cu diplomă. Avem atâţia proşti cu diplomă în administraţia publica şi în România. Din punctul meu de vedere, da, am studii superioare şi cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă ca le-au făcut la Spiru Haret”, a explicat el.

Eu i-am călcat în picioare pe toti cei care au terminat Spiru Haret şi care nu mai ştiu să scrie în limba română şi pe cei care în loc să îşi facă treaba acolo  (Alexandru Cumpănașu)

Conform declarației de avere depusă la Biroul Electoral Central, Cumpănașu are două case și trei apartamente, toate achiziționate în perioada 2013 -2017.

Are în conturi 260.000 de lei și 17.000 de euro.

A împrumutat Asociația pentru Implementarea Democrației cu aproape 153.000 de lei.

În 2015 a împrumutat de la Alexandru Ferariu 300.000 de euro pe care trebuie să îi returneze în 2022. Anul trecut a luat un împrumut bancar de nevoi personale de 171.000 de lei.

Alexandru Cumpănașu primește lunar următoarele salarii de la:

1) SNSPA – 5.500 lei;

2) Romaqua Group SA, producătorul apei minerale Borsec, – 6.600 lei. Romaqua este controlată de Octavian Crețu, cel care, conform Mediafax, l-a denunțat la DNA pe Dan Voiculescu pentru că l-ar fi șantajat. Tot Crețu l-a denunțat și pe Adrian Năstase.

3) Asociația de Acreditare din România – un mizilic de 666 lei; Asociația, cunoscută sub denumirea Renar, care funcționează în subordinea Ministerul Economiei;

4) Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării (UEFISCDI) – 4.900 lei. Este este o instituție publică care are misiunea de promovare a calității și a leadership-ului pentru învățământul superior, cercetare, dezvoltare și inovare.

Cumpănașu, care nu a terminat nici o facultate, contribuie serios la această misiune.

Simona Gabriela Cumpănașu înacasează lunar salarii de la:

1) Secretariatul General al Guvernului – 678 lei, mai puțin decât salariul minim pe economie;

2) Asociația de Acreditare din România (Renar) – 4.400 lei;

3) Romaqua Group SA – 7.300 lei;

4) UEFISCDI, aproape 7.500 lei;

5) Asociația Centrul pentru Integritate, aproximativ 2.000 lei. Asociația a fost înființată în 2012 ca urmare a implementării unui proiect cu fonduri europene în domeniul resurselor umane.

În afara salariilor, Alexandru Cumpănașu a înacasat de Asociația pentru Implementarea Democrației puțin peste 580.000 lei din drepturi de autor și de la Asociația Centrul pentru Integritate, 47.000 lei tot din drepturi de autor.

El a mai prestat servicii de 120.000 de lei pentru Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune SA (CNCIR) în valoare de 120.000 de lei și pentru Asociația de Acreditare din România de aproape 67.000 de lei.

Tot pentru CNCIR, unde acționar unic este Ministerul Economiei, a prestat servicii de 24.000 lei și doamna Cumpănașu. Ea a primit 310.000 lei din drepturi de autor de la Asociația pentru Implementarea Democrației.

Conform Adevărul, Curtea de Conduri descoperea în 2016 că Ministerul Afacerilor Interne condus de Gabriel Oprea a achitat din fonduri publice pe un an întreg chiria, întreținerea şi cheltuielile Asociației pentru Implementarea Democrației unde director executiv este Cumpănaşu.

Așa cum am precizat, în declarația de avere, Alexandru Cumpănașu a menționat că a fost împrumutat în 2015 de la un anume Alexandru Ferariu cu suma de 300.000 de euro.

Singura persoană cu numele Alexandru Ferariu, apropiată de Cumpănașu, este un jurnalist, membru a două loje masonice. Într-una dintre ele, este membru și Cumpănașu.

Ferariu este un jurnalist care până la începutul acestui an a fost consilier în Miniserul Economiei. Conform paginademedia.ro, Ferariu (foto) lucra în 2015 la B1 TV când l-a împrumutat pe Cumpănașu.

În momentul în care a ajuns consilier în minister, fostul jurnalist a trebuit să completeze o declarație de avere. În documentele pe care le-a semnat nu este menționat niciun împrumut oferit.

Alexandru Ferariu este și expert în cadrul SNSPA și a primit sume consistente de la Asociația pentru Implementarea Democrației, condusă de Cumpănașu.

Ferariu este și vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, o inițiativă a Asociației pentru Implementarea Democrației. Președintele Coaliției este Alexandru Cumpănașu.

L-am contactat atât pe Cumpănașu cât și pe Ferariu pentru a comenta împrumutul acordat, dar niciunul nu a răspuns.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.