Skip to content

Femeile și copiii au furat în 2023 marfă de un miliard de lire sterline din magazinele din Marea Britanie

Rețelele de crimă organizată fac trafic de femei și copii în Marea Britanie pentru operațiuni de furt la scară largă, potrivit unei investigații BBC preluată de portalul Info Migrants. Comercianții cu amănuntul estimează pagubele din 2023 la aproape un miliard de lire sterline.

Aceste activități ilegale au atras atenția și Departamentului de Stat al SUA. Potrivit celui mai recent raport anual al acestuia, cea mai comună formă de exploatare a adulților și copiilor în Marea Britanie include criminalitatea forțată, cum ar fi furturile din magazine.

Retailers Against Crime, un ONG din Regatul Unit care se ocupă cu detectarea și prevenirea criminalității de acest fel, lucrează îndeaproape cu poliția și comercianții. Organizația a precizat că urmărește 56 de grupuri care folosesc furturile pentru a finanța crima organizată, inclusiv traficul de droguri și arme de foc. Pe de altă parte, o companie din Scoția a identificat o bandă alcătuită din 154 de persoane care călătorește prin Marea Britanie și fură articole de mare valoare pentru a le vinde sau a le expedia în străinătate.
Ordin de interdicție emis în Anglia, recunoscut în România

Safer Business Network din Marea Britanie este o organizație care, pentru prețuri începând de la 400 de lire sterline pe an, ajută și cel mai mic magazin în a face față furturilor. Șeful Safer Business Network este un fost polițist care a observat că magazinele de cosmetice sunt ținta predilectă ale bandelor organizate de hoți. Bărbații care fac parte din aceste grupări rămân în spate când au loc furturile, a declarat fostul ofițer, iar femeile și copiii, în special cei recrutați de grupurile criminale din Europa de Est, sunt trimiși pentru pentru a comite infracțiunile.

British Retail Consortium (BRC), o asociație comercială care reprezintă comercianții cu amănuntul din Regatul Unit, estimează că activitățile de furt din magazine au costat comercianții cu amănuntul 953 de milioane de lire sterline în 2023, ceea ce reprezintă puțin mai mult de 1 miliard de euro.
Tarzan și Lămîița trăiau numai din banii strânși la cerșit de 11 copii

Datele BRC arată că furturile au crescut cu 27% în zece dintre cele mai mari orașe din Marea Britanie, unele orașe observând o creștere a furtului din magazine cu până la 68%. Poliția a înregistrat peste 342.000 de furturi în Anglia și Țara Galilor în 2022 și 2023, deși numărul real este semnificativ mai mare. Aceasta înseamnă aproape 1.000 de furturi zilnic.

Într-un interviu pentru Euronews, reprezentanții Retailers Against Crime au explicat că în furtul din magazine sunt implicate grupuri de crimă organizată care călătoresc prin toată țara. În plus, mai spun aceștia, trebuie schimbat modul în care este perceput furtul din magazine. Acesta nu mai trebuie văzut ca o mică infracțiune și băgat sub preș.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!