FRANȚA: Alocații în valoare de peste 1.000.000 de euro pentru solicitanți de azil moldoveni și ucraineni, deturnate de traficanții de migranți

Două filiere de imigraţie clandestină, una moldovenească şi cealaltă ucraineană, au fost dezmembrate săptămâna trecută în regiunea pariziană, după ce au deturnat alocaţii în valoare de cel puţin 1 milion de euro pentru solicitanţi de azil.

În total, nouă persoane – trei moldoveni şi şase ucraineni – au fost arestaţi în urma unei anchete lansate în 2020 de Oficiul central francez pentru combaterea imigraţiei ilegale şi a angajării lucrătorilor fără documente (Ocriest).

”Am fost sesizaţi întrucât, de doi ani, exista o creştere puternică, considerată anormală, a cererilor de azil din partea moldovenilor şi a ucrainenilor în prefectura Seine-et-Marne”, a explicat directorul Ocriest, Xavier Delrieu.

Buletin românesc fals utilizat în Franța pentru muncă, depistat la frontieră în posesia unui bărbat din Republica Moldova

Modul de operare, ”simplu dar eficient”, potrivit lui Delrieu, consta în sosirea cu autocarele a solicitanţilor de azil dinspre Republica Moldova şi Ucraina, atraşi de o viaţă mai bună în Franţa.

Ajunşi în Franţa, migranţii erau cazaţi în foste depozite ale unor uzine dezafectate din Seine-et-Marne, precum la cele din Dammarie-les-Lys şi Emerainville.

Ulterior, migranţilor le erau furnizate un telefon şi un ajutor pentru a depune cererea de azil la prefectură, ceea ce le conferea acestora dreptul la un card de plată creditat cu valoarea alocaţiei pentru solicitanţi de azil (ADA), adică 420 de euro pe lună pentru un adult.

Autoritățile spaniole au confiscat 2.700 de kg de marijuana de contrabandă. Cetățeni români și moldoveni, printre membrii grupării

”Reţeaua reexpedia apoi migranţii, uneori cu forţa, în Republica Moldova şi Ucraina, păstrându-le însă cardurile pe întreaga durată a procesării cererii de azil, în general şase până la opt luni”, a explicat şeful Ocriest.

În total, în zece luni de anchetă, Ocriest a estimat că reţeaua a recuperat în acest fel 500 de carduri ADA, ceea ce înseamnă ”între 1 şi 1,2 milioane de euro deturnate”. O parte a sumei era cheltuită în Franţa, restul era trimis în Republica Moldova şi Ucraina prin virament Western Union sau MoneyGram, informează France Bleu.

Operaţiuni ale poliţiei au avut loc luni în Ucraina, fiind arestate opt persoane şi prevăzute aproximativ 50 de percheziţii.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!