Liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) din Germania, Friedrich Merz, a transmis un avertisment clar Statelor Unite, îndemnându-le să nu își abandoneze aliații. Totodată, a subliniat necesitatea consolidării capacității de apărare a Europei, afirmând că aceasta „este la cinci minute de miezul nopții”.
Merz a evidențiat riscul unui acord între administrația Trump și Rusia privind Ucraina, care ar putea lăsa Europa și Kievul pe margine, fără un cuvânt de spus. „Aceasta ar fi o situație inacceptabilă atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa”, a declarat el.
►►► SUA vor alegeri democratice în Ucraina chiar și în vreme de război
Situația politică din Germania complică și mai mult lucrurile. Partidele de extremă dreapta și stânga au obținut o treime din locurile în noul parlament, ceea ce ar putea îngreuna formarea unui guvern stabil. AfD (Alternativa pentru Germania) a reușit un scor record de 20,8%, iar stânga radicală a câștigat și ea teren.
Provocări economice și politice
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, se află sub o presiune considerabilă, confruntându-se cu multiple provocări. Companiile solicită măsuri urgente pentru a-și menține competitivitatea pe piața globală, în timp ce societatea rămâne profund divizată din cauza politicilor privind migrația. În plus, guvernul german trebuie să facă față unui context geopolitic tot mai tensionat, gestionând relațiile cu o administrație Trump imprevizibilă, care amenință cu tarife punitive, și o Rusie tot mai ostilă. Pe lângă acestea, China își accentuează influența globală, adoptând o atitudine din ce în ce mai agresivă, ceea ce complică și mai mult peisajul economic și politic al Germaniei.
Blocajul din parlament și reforma datoriilor
Merz vrea să modifice limitele stricte de îndatorare ale statului, pentru a stimula economia și a crește cheltuielile de apărare. Cu toate acestea, partidele extremiste ar putea bloca această reformă. Die Linke a anunțat deja că sprijină împrumuturile, dar doar dacă nu sunt folosite pentru reînarmare. Atât AfD, cât și Die Linke se opun ajutorului militar pentru Ucraina.
Tensiuni cu Washingtonul
Merz a pus sub semnul întrebării fiabilitatea Statelor Unite ca aliat. El a criticat declarațiile „scandaloase” ale administrației Trump și a avertizat împotriva divizării Europei prin tarife preferențiale acordate doar anumitor state UE.
Un alt gest controversat a fost invitația adresată premierului israelian Benjamin Netanyahu de a vizita Germania, sfidând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război în Gaza.
Formarea guvernului – o misiune dificilă
CDU/CSU, blocul conservator condus de Merz, a câștigat alegerile cu 28,5%, dar este al doilea cel mai slab rezultat din istoria postbelică a partidului. Merz vrea să formeze o coaliție cu SPD (social-democrații lui Olaf Scholz), care au obținut al treilea loc.
Însă, campania electorală a fost marcată de tensiuni, mai ales pe tema migrației. Merz a promis o politică dură împotriva imigrației, iar SPD s-a arătat reticent în a colabora după ce conservatorii au susținut o rezoluție privind migrația alături de AfD.
►►► România lui Ceaușescu, patria hoților. Alianța dintre aparatul de represiune şi lumea infracțională a supraviețuit comunismului
Analizând rezultatele, analiștii avertizează că noul guvern trebuie să acționeze rapid, pentru a face față provocărilor globale și pentru a împiedica AfD să devină principala forță politică la viitoarele alegeri din 2029.
Miliardarul Elon Musk și-a reafirmat sprijinul pentru AfD, prezicând că partidul va fi majoritar la următorul scrutin.