Mali a decis pe 4 august să rupă relațiile diplomatice cu Ucraina în urma unor declarații făcute de un înalt oficial de la Kiev legat de implicarea țării în luptele interne din țara africană. Ucraina susține că guvernul din mali e miop, iar decizia e pripită și că oricum nu va fi afectată.
Kievul a afirmat, potrivit Reuters, că Mali nu a prezentat dovezi ale implicării Ucrainei în luptele în care, în iulie 2024, au murit aproape zeci de soldați malieni și mercenari Wagner.
La sfârșitul lui iulie, în nordul țării africane au avut loc ciocniri între rebelii tuaregi și forțele guvernamentale sprijinate de Wagner. Insurgenții au declarat că au ucis cel puțin 84 de mercenari ruși Wagner și 47 de soldați malieni. Acest cifre nu au putut fi verificate independent de Associated Press.
Scandalul diplomatic a izbucnit după ce Andrei Iusov, purtător de cuvânt al agenției de spionaj militar ucrainean, a declarat în timpul unei emisiuni televizate că rebelii au primit informațiile „necesare” pentru a efectua atacul.
Oficialii din țara vest-africană s-au arătat șocați de aceste vorbe și considerat că declarațiile constituie o recunoaștere a implicării Kievului în suveranitatea țării.
Pe 5 august, Ministerul ucrainean de Externe a respins acuzațiile de sprijinire a terorismului internațional și a considerat ostilă decizia de a rupe relațiile. Disputa diplomatică vine într-un moment în care Ucraina încearcă să câștige sprijin global pentru a face față Rusiei și, în special, să își extindă influența în țările în curs de dezvoltare.
Washington Post scrie că Iusov a spus: „faptul că rebelii au primit informațiile necesare, și nu numai informații, care le-au permis să desfășoare o operațiune de succes împotriva criminalilor de război ruși, întreaga lume a văzut deja acest lucru”.
Ministru german: „Pregătiţi-vă pentru un conflict cu Rusia care va dura decenii”
Canalele Telegram legate de Wagner au raportat că grupul a suferit pierderi în nordul statului Mali. Oficialii de acolo au descris comentariile lui Iusov ca fiind dovezi ale „implicării Ucrainei într-un atac laș, trădător și barbar al grupurilor teroriste armate”. Ca urmare, consideră că sprijinirea Ucrainei este echivalentă cu sprijinirea terorismului internațional.
Junta militară care conduce Mali din 2020 în urma unei lovituri de stat a cerut ajutorul Rusiei, a cerut trupelor franceze staționate în țară să plece și a închis misiunea ONU. Mercenarii Wagner luptă de partea juntei în acest conflict.
Mali susține că declarațiile unor oficiali ucraineni „constituie acte de terorism și apologie a terorismului” și cere ca alte națiuni africane să ia măsuri în ceea ce privește ambasadele ucrainene din regiune pline cu „teroriști deghizați în diplomați”.
Guvernul de la Bamako, capitala statului Mali, a solicitat emiterea unui avertisment autorităților regionale și internaționale ale țărilor care sprijină Ucraina pentru a „indica faptul că această țară prezintă deschis și public sprijinul său pentru terorism”.
De cealaltă parte, Ucraina a explicat că Mali a ignorat faptul că grupurile militare sub controlul Kremlinului, inclusiv Wagner, „folosesc metode teroriste și sunt implicate direct în numeroase crime de război, uciderea civililor și tratamentul crud al prizonierilor de război atât în Ucraina, cât și în țările africane”.
Soldații și luptătorii paramilitari ruși sunt prezenți în mai multe țări din Africa Subsahariană, inclusiv în Burkina Faso și Niger, țări învecinate cu Mali, dar și în Republica Centrafricană.
Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au acuzat atât guvernul malian, cât și Wagner de crime de război împotriva civililor din țară.
Un specialist în Africa Subsahariană a declarat că nu crede că forțele ucrainene au fost implicate direct în atacurile de la sfârșitul lunii iulie sau au furnizat informațiile care au dus la acestea, dar au oferit sprijin rebelilor, inclusiv ajutor financiar.
Rebelii tuaregi au cerut ajutor Ucrainei la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024. Câțiva dintre ei au fost instruiți în Ucraina în folosirea dronelor miniaturale, utilizate pe frontul ucrainean.
Zelenski: „Rusia încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”
Pe 25 iulie anul acesta, trupe ale armatei din Mali și forțele Wagner se îndreptau într-un convoi spre granița cu Algeria când au fost opriți de rebelii Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM), organizație afiliată al-Qaeda, a explicat specialistul citat de Washington Post.
JNIM, autoproclamat apărător al civililor, a susținut că 50 de luptători au fost uciși, iar rebelii tuaregi au susținut că au fost uciși 84. Atât JNIM, cât și grupările ISIS Africa Subsahariană au vizat Wagner în propaganda lor din ultimii ani, folosind atrocitățile grupului de mercenari pentru a-și spori propria popularitate.
Potrivit Al Jazeera, armata maliană a recunoscut că a suferit pierderi mari în timpul ciocnirilor, dar nu a publicat cifre. Săptămâna aceasta, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a reafirmat sprijinul pentru Bamako. Armata națiunii vest-africane și-a stabilit ca prioritate, după preluarea puterii, să recupereze țara de la separatiști și grupuri radicale legate de al-Qaeda și ISIS.
Wagner, care operează în Mali din 2021 înlocuind trupele franceze și ONU, are aproximativ 1.000 de luptători acolo. Mercenarii au fost acuzați că au atacat cu drone civili, dar junta militară din Mali neagă acuzațiile.
Angajat al Crucii Roșii, fost ofițer, condamnat la moarte prin împușcare în Belarus
Datele BBC arată că numărul de decese în rândul Wagner, redenumit Africa Corps, variază între 20 și 80. Ciocnirile au avut loc în deșert, lângă Tinzaouaten, un oraș aflat la granița cu Algeria.
Se crede că pierderile grupului de mercenari ruși sunt cele mai mari pe care le-a suferit în Mali de când a început să ajute guvernul militar să lupte împotriva insurgenților, în urmă cu doi ani.
Wagner a recunoscut că unul dintre comandanții săi a fost ucis și un elicopter rus a fost doborât în ambuscada în care au fost atacați de aproximativ 1.000 de luptători.
În urmă cu mai bine de zece ani, guvernul central de la Bamako a pierdut controlul asupra unei mari părți din nordul țării, a opta ca mărime din Africa, în urma unei rebeliuni a tuaregilor vcare voiau un stat separat.
Ulterior, militanții islamiști care s-au implicat în conflict a complicat situația din zonă. Militarii care au preluat puterea în urma unei lovituri de stat au invocat incapacitatea guvernului de a face față acestei tulburări. Cu toate acestea, situația e mai complicat ca oricând.