În urma unei investigații coordonate la nivel european, rețeaua de autorități naționale pentru protecția consumatorilor (Consumer Protection Cooperation Network – CPC) și Comisia Europeană au notificat Temu cu privire la mai multe practici de pe platforma sa care încalcă legislația europeană privind protecția consumatorilor.
CPC a solicitat Temu să respecte legislația europeană. Acțiunea rețelei CPC împotriva Temu este condusă de autoritățile naționale competente din Belgia (Direcția Generală pentru Inspecția Economică), Germania (Agenția Federală pentru Mediu) și Irlanda (Comisia pentru Concurență și Protecția Consumatorilor), sub coordonarea Comisiei Europene.
Investigația coordonată a rețelei CPC acoperă o gamă largă de practici cu care se confruntă consumatorii atunci când fac cumpărături pe Temu, incluzând practici care ar putea induce în eroare clienții sau să le influențeze în mod nejustificat deciziile de cumpărare. Rețeaua CPC investighează, de asemenea, dacă Temu respectă obligațiile specifice de informare pentru piețele online conform legislației europene, potrivit unui comunicat al Comsiei Europene.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a deschis proceduri formale împotriva Temu în baza Legii privind Serviciile Digitale (DSA). Procedurile DSA și acțiunea comună a rețelei CPC se completează reciproc, având ca scop asigurarea unui mediu online sigur și de încredere, în care drepturile consumatorilor din Europa sunt pe deplin protejate.
Începând cu 13 decembrie, Regulamentul General privind Siguranța Produselor (GPSR) va impune ca operatorii economici stabiliți în UE să fie responsabili de respectarea cerințelor de siguranță a produselor, incluzând obligații specifice pentru piețele online care vizează consumatorii. Conform GPSR, autoritățile naționale de supraveghere a pieței pot emite ordine de retragere a produselor de pe internet în cazul în care identifică produse nesigure. Aceste obligații sunt complementare DSA.
Platforma Temu, anchetată de Comisia Europeană
Rețeaua CPC a identificat mai multe tipuri de practici problematice pe Temu, pe care le consideră în contradicție cu legislația europeană privind protecția consumatorilor. Printre acestea, se numără reducerile false, vânzările sub presiune, „roata norocului” forțată, informațiile lipsă și înșelătoare și recenziile false.
Vânzările sub presiune înseamnă impunerea presiunii asupra consumatorilor pentru a finaliza cumpărăturile prin tactici precum afirmații false despre stocuri limitate sau termene limită false de achiziție. „Roata norocului” forțată constă în obligarea clienților de a juca un astfel de joc pentru a accesa piața online. Se ascund astfel informații esențiale despre condițiile de utilizare legate de recompensele jocului.
Temu este acuzat că afișează informații incomplete și incorecte despre drepturile consumatorilor de a returna produse și de a primi rambursări. Temu nu informează consumatorii că pentru a finaliza achiziția este necesar ca valoarea comenzii să atingă un anumit prag. În plus, consumatorii nu pot contacta cu ușurință Temu pentru întrebări sau reclamații.
Rețeaua CPC a solicitat Temu informații pentru a lămuri aceste practici. Compania are o lună pentru a răspunde și pentru a face propuneri privind modul în care va aborda problemele identificate în legislația europeană pentru protecția consumatorilor. În funcție de răspunsul Temu, rețeaua CPC ar putea deschide un dialog cu compania.
Dacă Temu nu rezolvă problemele semnalate de rețeaua CPC, autoritățile naționale pot lua măsuri pentru a asigura conformitatea. Acestea includ posibilitatea de a impune amenzi bazate pe cifra de afaceri anuală a Temu în statele membre respective. Mai mult, autoritățile naționale pot lua separat măsuri de aplicare în cadrul procedurilor în curs.
Obligațiile de dreptul consumatorilor invocate de rețeaua CPC împotriva Temu se regăsesc în Directiva privind Practicile Comerciale Neloiale, Directiva privind Drepturile Consumatorilor, Directiva privind Indicațiile Prețurilor, Directiva privind Comerțul Electronic și Directiva privind Clauzele Abuzive din Contracte.
Dezastrul TEMU: Aproape 80% dintre produsele testate prezintă riscuri grave pentru sănătate și siguranță
Temu a fost desemnată drept o Platformă Online Foarte Mare (VLOP) pe 31 mai 2024, în temeiul Legii privind Serviciile Digitale (DSA). La patru luni de la desemnare, Temu trebuia să se conformeze celor mai stricte obligații aplicabile VLOP-urilor care includ obligația de a evalua și de a reduce orice riscuri sistemice provenite din serviciile sale.
În urma unei investigații preliminare, Comisia a deschis pe 31 octombrie 2024 proceduri formale pentru a evalua dacă Temu ar fi încălcat DSA în domenii legate de evaluarea, gestionarea și reducerea riscurilor, transparența sistemelor de recomandare și accesul la date pentru cercetători. Acțiunea coordonată a rețelei CPC împotriva Temu nu aduce atingere procedurilor în curs desfășurate de autoritățile naționale.
Până acum, autoritățile naționale din Ungaria, Polonia și Franța au anunțat proceduri împotriva practicilor comerciale ale Temu. De asemenea, acțiunea coordonată nu preîntâmpină nicio procedură viitoare deschisă de Comisia Europeană în temeiul DSA sau măsuri de aplicare luate de autoritățile de supraveghere a pieței în baza legislației privind siguranța produselor.