Skip to content

Germania, nou ajutor de stat de 26 de miliarde de euro pentru rețeaua de internet

germania viteza internet

Cine a fost prin Germania știe ce probleme există în această țară cu viteza de internet. Pentru a rezolva această chestiune, autoritățile vor să investească 36 de miliarde de euro, pentru că operatorii privați nu doresc ca această dezvoltare să se facă pe cheltuiala lor. Germania a solicitat Bruxelles-ului să i se aprobe o nouă schemă de ajutor de stat pentru această investiție, adică 26 de miliarde de euro.

Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE privind ajutoarele de stat, modificările unei scheme de ajutor de stat pentru a sprijini implementarea rețelelor de bandă largă de foarte mare capacitate în Germania.

Ajutorul de stat reprezintă orice avantaj economic acordat de către guvern sau alte autorități publice unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi care poate afecta concurența și comerțul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Acest ajutor poate lua diferite forme, inclusiv subvenții, scutiri de taxe, garanții de împrumut, împrumuturi preferențiale sau investiții de capital.

În cadrul Uniunii Europene, ajutorul de stat este reglementat de articolul 107 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene care prevede că ajutoarele de stat sunt în general interzise, cu excepția cazurilor în care sunt justificate de obiective de interes comun.

Conectivitatea de bandă largă este de importanță strategică pentru creșterea și inovarea europeană în toate sectoarele economiei și pentru coeziunea socială și teritorială, menționează Comisia Europeană. Măsura notificată de Germania contribuie, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE stabilite în Comunicarea privind Gigabit.

Conform Raportului de Țară privind Deceniul Digital 2024 pentru Germania în 2023, aproximativ 75% dintre gospodării erau acoperite de rețele fixe de foarte mare capacitate, ceea ce era sub media UE de 78,8%.
Germania: Serviciile secrete, AUTORIZATE să continue supravegherea marilor operatori de internet

Schema a fost aprobată inițial în noiembrie 2020 și urma să expire la 31 decembrie 2025. În urma modificării, schema va fi prelungită până la 31 decembrie 2028, iar bugetul va fi mărit cu 26 miliarde de euro. În plus, sunt introduse diverse schimbări în schemă pentru a o alinia cu liniile directoare pentru bandă largă din 2023.

Germania a notificat Comisia cu privire la intenția sa de a modifica și prelungi schema existentă, cu scopul de a implementa rețele fixe de bandă largă care să ofere utilizatorilor finali viteze simetrice (aceleași pentru download și upload) de cel puțin 1 Gbps (gigabit pe secundă).

Conform schemei modificate, ajutorul poate fi acordat pentru zonele în care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: există doar o rețea prezentă care oferă viteze de peste 100 Mbps pentru download, dar doar până la 300 Mbps pentru download și 150 Mbps pentru upload; rețeaua existentă nu poate fi modernizată prin investiții suplimentare pentru a oferi viteze de cel puțin 1 Gbps pentru download și 150 Mbps pentru upload; nu există investiții planificate într-o rețea care să ofere viteze de cel puțin 1 Gbps pentru download și 150 Mbps pentru upload.
Greșeli majore pe care străinii le fac în Germania

Modificarea include o creștere a bugetului cu 26 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că bugetul total pentru mărirea vitezei de internet fiind de 38 miliarde de euro. Creșterea bugetului va fi finanțată, în cote egale, din bugetul federal general (13 miliarde de euro) și din bugetele landurilor și autorităților locale (13 miliarde de euro).

Se urmărește ca prin această investiție fiecare gospodărie, companie și instituție publică din Germania să aibă acces la o rețea Gigabit până în 2030. Aceasta înseamnă că banii vor fi cheltuiți pentru infrastructura de rețea și echipamente active pentru rețelele Gigabit.

În urma unei evaluări, Comisia Europeană a constatat că ajutorul de stat solicitat de Germania este necesar pentru dezvoltarea rețelei de internet în zonele în care operatorii privați nu sunt dispuși să investească din cauza costurilor ridicate de implementare și în cele unde există deficiențe.

Prin schema de ajutor de stat recent aprobată, toți beneficiarii privați vor fi selectați pe baza unor proceduri deschise, transparente, nediscriminatorii și competitive, în conformitate cu Directivele UE privind achizițiile publice.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!