Skip to content

Grevă în Grecia. Cursele aeriene și maritime, oprite

Grevă în Grecia. Cursele aeriene și cele maritime, oprite

Cursele aeriene și cele maritime au fost oprite pe 9 aprilie în Grecia pentru că sindicatele au intrat în grevă generală. Au fost perturbate serviciile publice din întreaga țară: feriboturile blocate în port, aeronavele, la sol, transportul public funcționând doar cu jumătate de normă.

Sindicatele presează pentru încetarea măsurilor de austeritate persistente impuse Greciei de creditorii internaționali în urmă cu un deceniu. Mii de protestatari au mărșăluit prin centrul Atenei în două demonstrații separate care s-au încheiat pașnic, potrivit Associated Press.

Greva de 24 de ore a fost convocată de cele două sindicate umbrelă principale care acoperă sectorul public și cel privat. Ele cer creșteri ale salariilor și o revenire completă a drepturilor de negociere colectivă care au fost abandonate ca parte a planurilor de salvare internațională în timpul crizei financiare a Greciei.

Zborurile comerciale către și dinspre Grecia și între destinații interne au fost anulate de la miezul nopții de miercuri până joi la miezul nopții. În Atena, autobuzele, troleioanele, trenurile, tramvaiele și sistemul de metrou funcționau doar parțial.
De ce dispar și mor turiști în Grecia

Țara se luptă în prezent cu o creștere a costului vieții pe fondul îngrijorării că turbulențele financiare globale declanșate de tarifele SUA ar putea duce la dificultăți suplimentare.

„Costul ridicat al vieții mănâncă veniturile lucrătorilor, fără nicio grijă din partea guvernului”, a precizat Confederația Generală a Muncitorilor din Grecia, sindicatul umbrelă adin sectorului privat. Liderii săi au adăugat că o mare parte a populației țării cheltuiește mai mult de 40% din veniturile sale pe locuințe și încălzire.

Sindicatul umbrelă pentru sectorul public, cunoscut sub acronimul său ADEDY, a cerut majorări salariale și restituirea primelor de vacanță pentru funcționarea publică care erau echivalente cu două luni de salariu înainte de a fi desființate ca parte a măsurilor de austeritate de salvare.
Odiseea unui refugiat sirian prin Colonia Psihopaților. Germania și Grecia, condamnate de CEDO

Criza datoriilor grecești a provenit din cheltuielile guvernamentale enorme, ca în România, și problemele au escaladat de-a lungul anilor din cauza încetinirii creșterii economice globale.

Pe de altă parte, criza financiară a fost în mare măsură rezultatul unor probleme structurale care au ignorat pierderea veniturilor fiscale din cauza evaziunii fiscale sistematice.

În 2023, datoria națională a Greciei era de aproximativ 382,04 miliarde de dolari SUA. Tot în acel an, România a avut o datorie externă de aproape 186 miliarde de dolari.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!