Guvernul a redus cu 70% investițiile în învățământul superior. România va ajunge în liga a II-a a universităților

Guvernul a decis să reducă cu 70% investițiile în învățământul superior, o măsură total nepotrivită care va duce la un decalaj față de universitățile europene de elită.

Rectorii Universității de Vest din Timişoara, Universității din Bucureşti, Universității Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi și Academiei de Studii Economice din Bucureşti, instituții membre ale Consorţiului Universitaria, atrag atenția că această decizie va fi una nefericită pentru învățământ.

„În competiţia internaţională a universităţilor nu este posibilă stagnarea. Învăţământul superior românesc are nevoie de investiţiile majore care pot fi operaţionalizate prin proiectele din cadrul PNRR, diminuarea drastică a bugetului din acest capitol fiind o cale sigură către decăderea învăţământului superior românesc în plan european, cu consecinţe catastrofale pe termen lung”, a precizat preşedintele în exerciţiu al Consorţiului Universitaria, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL (foto).

„Performanţa în zona învăţământului superior necesită însă investiţii şi resurse pe măsură. Recenta măsură luată de guvernul României de a reduce drastic (cu aproximativ 70%) investiţiile din învăţământul superior din cadrul PNRR – Planul Național de Relansare și Reziliență este una deopotrivă nefericită şi periculoasă”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului de către Consorțiul Universitaria.

Cei patru rectori susțin că măsura luată de guvern este una nefericită pentru că România ratează o şansă importantă de a deveni o naţiune competitivă din perspectiva învăţământului superior.

În absenţa unor investiţii semnificative în zona învăţământului superior, decalajul faţă de universităţile europene de prim plan se va amplifica, iar România va rămâne în afara primei ligi, din perspectiva ierarhiilor bazate pe cercetare şi educaţie

Semnatarii scrisorii spun că măsura este însă şi una periculoasă prin consecinţele pe care le implică:

„În primul rând, o ţară care refuză să facă investiţii majore în educaţie este o ţară condamnată pentru a deveni o colonie ştiinţifică şi tehnologică, o ţară vulnerabilă la demagogie şi fake news, o ţară cu o productivitate şi valoare adăugată scăzută, pentru că educaţia este factorul esenţial în prosperitatea oricărei naţiuni.

În al doilea rând, absenţa investiţiilor semnificative în învăţământul superior este în contradicţie cu ţintele majore ale Comisiei Europene şi, implicit, ale României.

În al treilea rând, universităţile au un impact semnificativ asupra dezvoltării aglomeraţiilor urbane din jurul lor, iar absenţa investiţiilor semnificative în universităţi va încetini ritmul de dezvoltare a ecosistemelor urbane mari din jurul acestora.”

Fără investiții majore, inovaţia, digitalizarea, specializarea inteligentă, combaterea schimbărilor climatice riscă să rămână simple clişee politice.

Consorţiul Universitaria susține că România a primit o şansă reală de dezvoltare prin planul bugetar prevăzut în proiectul iniţial al PNRR, dar recenta decizie a guvernului este una dezastruoasă.

„Dacă educaţia este cu adevărat o prioritate naţională, este important ca acest lucru să se reflecte în nivelul investiţiilor propuse. De aceea, solicităm guvernului să revină asupra deciziei de reducere bugetară sau să identifice surse alternative credibile şi concrete de finanţare pentru învăţământul superior românesc”, se mai arată în scrisoare.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!