Guvernul britanic a luat măsuri de urgență, printre care eliberarea unor deținuți din închisori mai devreme și amânarea anumitor audieri în instanță, pentru a preveni supraaglomerarea în închisori. Populația din închisorile din Anglia și Țara Galilor s-a dublat în ultimii 30 de ani ca urmare a sentințelor penale mai lungi și a unei abordări mai dure față de infracțiunile violente și legate de droguri.
Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a declarat că eliberarea anticipată se va aplica doar deținuților care sunt la finalul pedepselor lor și că aceștia vor fi sub supraveghere strictă, inclusiv cu brățări electronice, relatează Reuters.
Deținuții condamnați pentru terorism, infracțiuni sexuale sau crime violente grave vor fi excluși, iar guvernatorii închisorilor vor avea puterea de a bloca eliberarea unor persoane, a spus purtătorul de cuvânt.
Guvernul eliberează deținuții mai devreme pentru a reduce „presiunea pe termen scurt asupra sistemului penitenciar”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Este un program temporar.”
Citiți și > Marea Britanie, țara europeană cu cei mai mulți deținuți în închisori. ROMÂNIA, în top 5
Ministerul Justiției a declarat într-un comunicat separat, miercuri, că a inițiat o măsură prin care inculpații reținuți cărora li s-a refuzat eliberarea pe cauțiune ar putea fi returnați în custodia poliției în loc să fie trimiși la închisoare dacă nu există spațiu disponibil acolo.
„Am inițiat o măsură folosită anterior pentru a transfera în siguranță deținuții între instanțe și arest și pentru a ne asigura că există întotdeauna o celulă de arest disponibilă în cazul în care sunt reținuți”, a spus ministerul. Aceasta a fost folosită ultima dată în martie, timp de aproximativ o săptămână.
Liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, l-a acuzat pe Sunak în parlament de emiterea unor „cartele de ieșire gratuită din închisoare” pentru infractori și a întrebat dacă persoanele condamnate pentru abuz domestic sunt eliberate mai devreme.
Citiți și > Guvernul britanic are în vedere eliminarea pedepselor cu închisoarea mai mici de șase luni. Zeci de mii de deținuți ar fi eliberați anual
Vara trecută, populația din închisorile din Anglia și Țara Galilor a atins un record de 88.225 de persoane, în creștere cu 8% față de anul anterior, lăsând o capacitate utilizabilă de 557 de locuri, arată cifrele oficiale. Trei din cinci închisori erau supraaglomerate, ceea ce înseamnă că aveau mai mulți deținuți decât locuri cu condiții decente de cazare.
Sam Townend, președintele Baroului, care reprezintă avocații, a declarat că „nu putem continua astfel” și că „guvernul trebuie acum să arate că ia în serios justiția penală” prin investiții în închisori, instanțe și întregul sistem.