Skip to content

Guvernul din Myanmar, avertizat să se ferească de românul Anton Caragea

Guvernul din Myanmar a blocat vizita lui Anton Caragea și a refuzat premiile oferite de românul care spune că este profesor.

Demersul a venit după ce publicația Myanmar Times a atras atenția într-un articol din 11 septembrie 2019 asupra persoanei lui Anton Caragea.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat într-o conferință de presă zilele trecute că vicepreședintele țării, Henry Van Thio, nu va accepta premiile aduse de român.

Premiile veneau din partea „Office of the President of European Council for Trade and Tourism”, o organizație condusă de Caragea.

European Council on Tourism and Trade este, așa cum se scrie pe propriul site, un ONG din București.

Acesta a susținut că vicepreședintele statului Myanmar a fost ales membru al European Tourism Academy. Toată ceremonia urma să fie plătită de guvernul din Myanmar.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat pentru Myanmar Times că Anton Caragea nu are nici o legătură cu UE.

Un alt semn de alarmă a venit și din partea australianului Lee Morgenbesser, lector în cadrul Universității Griffith și autorul unei cărți despre alegerile în regimurile totalitare din Asia  de Sud-Est.

Are o istorie în a oferi premii fără valoare în turism dictatorilor de pe glob, inclusiv Cambodgia, Etiopia și Turkmenistan. Acestui comportament lipsit de etică i se adaugă și faptul că este observator în alegeri trucate, contrar normelor internaționale (Lee Morgenbesser)

Morgenbesser a adăugat faptul că Anton Caragea nu poate fi contactat în niciun fel, iar legăturile sale cu instituții de prestigiu nu există.

La ceremonie urmau să participe pe 29 septembrie 2019 și alți patru români: Mircea Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană și fost director de bănci; Mircea Prundianu; Pavel Avramoiu și Pop Ștefan Zaharie.

Românul distribuie de ceva timp premii în turism șefilor regimurilor autoritare din lume, inclusiv premierului Cambodgiei, Hun Sen.

Pe acesta, Caragea l-a făcut în 2017, în cadrul unei ceremonii plătite de guvernul țării asiatice, ambasador global pentru turism și dezvoltare sustenabilă.

Hun Sen a fost membru al Khmerilor Roșii, ultracomuniștii care au exterminat în numai patru ani aproape un sfert din populația Cambodgiei.

În anul următor, Caragea a fost observator la alegerile din Cambodgia câștigate de laureatul său.

Cu toate că organizațiile internaționale care au monitorizat scrutinul au acuzat nereguli, românul Anton Caragea a fost singurul care a declarat că totul a decurs perfect.

Caragea era descris de unii prahoveni cu care intenționa să deschidă o televiziune ca fiind membru al Academiei Române, dar numele lui nu figurează pe nicio listă a acestei instituții.

Despre el, Anton Caragea mai spune că este profesor și directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică, dar și fost președinte al postului Național TV.