Skip to content

Hemingway și Tolstoi, interziși în școlile din Florida. Edituri importante au dat statul în judecată

carti interzise SUA

Edituri importante din SUA au dat în judecată statul Florida din cauza unei legi care permite școlilor să interzică anumite cărți din bibliotecile pentru elevi. Plângerea a fost depusă pe 29 august 2024 de mai multe edituri, printre care Penguin Random House și Simon & Schuster, dar și de autori care susțin că legea din Florida încalcă drepturile Primului Amendament la libertatea de exprimare.

În proces sunt menționate mai multe cărți care au fost eliminate din bibliotecile școlare conform legii. Oficialii din Florida au răspuns procesului numindu-l o „acțiune de imagine” și au negat că statul a interzis cărți, scrie BBC.

„Nu există cărți interzise în Florida”, a declarat Sydney Booker, purtător de cuvânt al Departamentului de Educație din Florida. „Materialele care au conținut sexual explicit și nu sunt potrivite pentru școli.”

În centrul procesului se află un proiect de lege adoptat în Florida anul trecut care cere școlilor să dezvolte un mecanism prin care părinții să poată contesta anumite cărți găsite în biblioteci sau săli de clasă. Legea definește cărțile ce pot fi eliminate ca fiind cele care „descriu sau ilustrează comportament sexual” sau care sunt „nepotrivite pentru nivelul de clasă și grupa de vârstă” a elevilor din școală.

Conform unui raport publicat în aprilie de Pen America, o organizație non-profit care militează pentru libertatea de exprimare, Florida a interzis 3.135 de cărți între iulie 2021 și decembrie 2023, cel mai mare număr din țară.
Preoți catolici din Polonia, urmașii naziștilor. Ard cărțile care nu le convin

Printre cărțile eliminate se numără „Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway, „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, „Carrie” de Stephen King, Kurt Vonnegut „Slaughterhouse – Five” (despre războiul din Vietnam) sau „The Kite Runner” (despre viața din Afganistan începând cu căderea monarhiei, invazia sovietică și venirea la puterea a talibanilor) de Khaled Hosseini. Autori de bestsellere, inclusiv John Green și Jodi Picoult, dar și părinți care se opun legii din Florida s-au alăturat procesului intentat de edituri.

Procesul susține că legea statului permite școlilor să interzică automat cărțile fără a consulta „profesioniști instruiți, cum ar fi profesori sau specialiști media, pentru a determina ce cărți sunt potrivite”. Adaugă că unele școli au interzis cărți care includ expresia „au făcut dragoste”, de exemplu, fără a lua în considerare contextul întregii cărți.

Aceste restricții „se aplică tuturor claselor, de la grădiniță până la clasa a douăsprezecea”, se afirmă în proces, argumentând că legea a creat un „regim de cenzură strictă” în școli.
ANTARCTICA: Prima tentativă de omor. Un cercetător rus și-a înjunghiat colegul din cauza unor cărți

Într-un interviu cu partenerul american al BBC, CBS News, Judi Hayes, o mamă din Florida care s-a alăturat procesului a spus că legea a afectat capacitatea fiului ei de a învăța: „Nu vorbim despre revista Playboy, știți, vorbim despre Anna Karenina și Război și pace”.

Prin procesul se solicită modificarea legii. Printre pârâții se numără președintele Consiliului de Educație al Statului Florida și membri ai consiliului școlar, dar nu este menționat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care anterior a susținut legea. Între timp, a încercat să dreagă busuiocul.

În aprilie 2024, DeSantis a semnat un proiect de lege care restricționează obiecțiile la cărțile din școlile din Florida, spunând că încearcă să „prevină abuzurile din partea activiștilor” care au folosit legea pentru a contesta cărți precum „Dăruitorul” și Biblia. Conform noilor reguli, rezidenții din Florida fără copii pot contesta doar o carte pe lună. Cei cu copii vor continua să aibă un număr nelimitat de contestații.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!