Un hotel din Eforie Nord a fost închis de comisarii ANPC după ce o persoană, cazată pentru tratament, a reclamat că s-a intoxicat cu mâncarea primită și a ajuns la spital. În momentul controlului erau cazate o sută de persoane, prin Casa de Pensii.
În urma acestei sesizări, inspectorii s-au deplasat la Hotelul Amalia și, în urma verificărilor, au constatat o serie de abateri de la legislaţie. Au amendat unitatea hotelieră cu 25.000 de lei şi au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor şi relocarea persoanelor cazate pe cheltuiala operatorului economic.
În bucătăria hotelului, reprezentanții ANPC au găsit produse alimentare cu data limită de consum depăşită și frigidere neigienizate. Mâncarea gătită era ținută la temperaturi necorespunzătoare, ustensilele folosite la gătit nu erau profesionale, iar coșurile de gunoi nu aveau capac cu pedală. ANPC va propune declasificarea hotelului Amalia care are în prezent trei stele.
Concediu de vis la Băile Herculane. Zeci de turiști, spitalizați de urgență
La jumătatea lunii iulie, ANPC a descins, așa cum rezultă dintr-un comunicat al instituției, la șase firme de pe litoral: SC Vama Veche 4You Resort SRL care operează Shaormeria Băneasa și Restaurantul Corsarul, SC Serviciu Alimentație Colectivă SRL, SC Brissemar Gold SRL, SC Simigeria Matei Patiserie SRL, SC Dumitru Hori Litoral SRL și SC Pura Vida Sky Bar SRL.
În urma abaterilor constatate, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 67.000 lei și au oprit definitiv de la comercializare produsele alimentare neconforme. În plus, au oprit temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor constatate, pentru toți operatorii economici controlați.
Potrivit ANPC, toți își desfășurau activitatea fără autorizații de funcționare și, cel mai grav, fără autorizații de construcție, punând în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor. În cazul a două unități verificate, reprezentanții au devenit agresivi cu echipele de control, astfel că a fost chemată Poliția.
Patronatul Laptelui din România: Piețele din țară, pline de brânză cu căcăreze de oaie. Pentru gust
„Este inadmisibil nivelul la care a ajuns inconștiența unor operatori economici care expun consumatorii unor pericole foarte mari, prestând ilegal servicii și comercializând produse în locații fără a deține autorizații de construire și funcționare”, a explicat Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC.
Cele mai importante nereguli în acest caz au fost: nerespectarea condițiilor igienico-sanitare, lipsa autorizațiilor de funcționare și construcție pentru toți operatorii economici controlați, lipsa verificării metrologice a aparatelor de măsură folosite, nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor.