Începând de la 1 iulie, toți angajatorii din Danemarca sunt obligați să implementeze un sistem de înregistrare a orelor de muncă care permite măsurarea orelor zilnice de lucru ale fiecărui angajat. Deși sistemele electronice au înlocuit vechile carduri, ștampile și ceasuri, scopul rămâne acela de a asigura un control mai strict al orelor de lucru. Această cerință implementează o hotărâre din 2019 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, iar versiunea daneză a noii legi se bazează pe un acord încheiat la 30 iunie anul trecut între Confederația Angajatorilor Danezi, Confederația Sindicatelor Daneze și Confederația Asociațiilor Profesionale din Danemarca.
Intenția principală a legii este de a asigura condiții egale de muncă pentru toți angajații companiilor, inclusiv pentru străinii, cum ar fi cetățenii UE, care poate nu sunt familiarizați cu practicile locale. Legea urmărește să garanteze respectarea standardelor, cum ar fi regula celor 11 ore, care prevede pauze regulate.
►►► Angajarea în Danemarca: Contract de muncă și alte documente necesare
Reacții și beneficii
Deși măsura a fost întâmpinată cu scepticism în anumite părți ale pieței muncii daneze, unde cultura încrederii predomină, președintele secției din Aalborg a confederației sindicale 3F, Benny Vinther, consideră că eliminarea acestui element de încredere din relația angajator-angajat este un pas pozitiv. „Dacă apar dezacorduri legate de salarii, va fi un avantaj clar pentru angajați faptul că orele de muncă sunt acum înregistrate și informațiile pot fi verificate,” a declarat el pentru radiodifuzorul DR.
►►► Salariile în Austria. Șase aspecte esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a vă angaja
Detalii și implementare
Conform noii legi, angajații vor trebui să înregistreze deviațiile de la orele de lucru convenite sau programate și să înregistreze întreruperile zilei de lucru, de exemplu, dacă trebuie să meargă la dentist sau să rămână târziu pentru a termina o prezentare. Aproximativ 85% din companiile daneze au deja un sistem de înregistrare a orelor de lucru, conform datelor de la Departamentul de Construcții și Clădiri al Confederației Industriei Daneze (DI). Totuși, Vinther a subliniat că această lege arată că există loc de îmbunătățire și că lucrătorii străini sunt mai susceptibili să piardă salarii atunci când orele lor nu sunt înregistrate corect.
►►► Salariul minim pe care îl pot încasa românii angajați în Danemarca
Legea impune angajatorilor să păstreze înregistrările timp de cinci ani. Angajații care își stabilesc propriul program – așa-numiții auto-organizatori – sunt exceptați de la lege, dar trebuie să aibă această putere stipulată în contractele lor. În practică, acest lucru se aplică în principal directorilor executivi.