Un consorțiu format din patru organizații importante din mass-media, The European Federation of Journalists (EFJ), International Press Institute (IPI), Free Press Unlimited (FPU) și OBC Transeuropa (OBCT) atrag atenția asupra cenzurii impuse presei de către mai multe instanțe din Belgia.
Partenerii Media Freedom Rapid Response (MFRR) condamnă ferm numeroasele decizii judiciare menite să împiedice publicarea de informații de către patru instituții media belgiene. Revenirea cenzurii preventive, interzisă de Constituția belgiană, marchează o deteriorare alarmantă a libertății presei în Belgia. MFRR este un mecanism la nivel european care urmărește, monitorizează și răspunde la încălcările libertății presei și a mass-mediei în statele membre ale UE și în țările candidate. Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană.
La 10 octombrie 2024, președintele Tribunalului de Primă Instanță din Liège a emis un „ordin de suspendare” pentru a împiedica publicarea unui articol de interes public în cotidianul Le Soir. Articolul cenzurat se referea la consecințele legale ale unei anchete privind infracțiuni fiscale care îl implicau pe Maxime Degey, un politician local care candida la alegerile municipale din 13 octombrie și care urma să devină primarul orașului Verviers din provincia Liège.
Sub pretextul unei amenințări grave la adresa „dreptului la onoare, reputație și respect pentru viața privată” a candidatului, Le Soir și grupul Rossel au fost reduși la tăcere cu trei zile înainte de vot. În plus, ordinul a interzis mass-mediei să dezvăluie pledoariile împotriva lui Degey, sub sancțiunea unei amenzi de 50.000 de euro pentru neconformare.
Arma președințială de 20 de lei folosită în România împotriva jurnaliștilor
Cu câteva săptămâni mai devreme, Tribunalul Comercial din Bruxelles, care se adresează vorbitorilor de limbă franceză, s-a declarat competent să se pronunțe asupra cenzurii posibile a unei anchete a RTBF înainte de difuzare. Disputa privea ancheta RTBF „Executorii judecătorești, afacerea datoriilor” pentru programul său „#Investigație” care denunța presupuse practici ilegale ale executorilor judecătorești.
Numit în anchetă, biroul de executori judecătorești Leroy a intentat o acțiune legală pentru a elimina toate referințele la numele său înainte de difuzare, sub sancțiunea unei amenzi de 50.000 de euro, invocând practici comerciale neloiale conform Codului Comercial.
Deși instanța a decis pe 4 septembrie că nu există suficiente dovezi pentru a dovedi denigrarea, sesizarea cazului la Tribunalul Comercial – care nu este competent să judece problemele presei – a creat un precedent periculos. Acceptând să ia în considerare o astfel de cerere de cenzură preventivă, instanța recunoaște posibilitatea de a abuza de legislația comercială în numele practicilor neloiale pentru a reduce la tăcere relatările critice.
O altă procedură în curs, inițiată de ministrul belgian de Interne, vizează ștergerea a cinci articole ale grupului Sudmedia despre scandalul de corupție Qatargate și împiedicarea mass-mediei grupului de a acoperi acest subiect în viitor.
MFRR îndeamnă oficialii să se abțină de la practicile de cenzură și, în schimb, să întărească protecția crucială a jurnaliștilor. Astfel de cazuri de cenzură preventivă încalcă dreptul fundamental la libertatea de exprimare consacrat în Constituția belgiană (Articolul 19), precum și Articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
CEDO a condamnat România din cauza unor polițiști și magistrați ignoranți
Conform Articolului 25, Constituția belgiană interzice explicit cenzura, afirmând „Presa este liberă; cenzura nu poate fi niciodată impusă”. O interdicție care a fost reiterată recent de Curtea de Apel din Ghent, pe 28 martie 2024, în disputa dintre DPG Média și Het Laatste Nieuws și partidul politic Vooruit, în care Conner Rousseau, președintele Vooruit, obținuse inițial o interdicție privind publicarea de articole critice despre el.
În niciun caz legea nu ar trebui folosită abuziv pentru a reduce la tăcere jurnaliștii și pentru a împiedica accesul la informații de interes public. Având în vedere această evoluție îngrijorătoare pentru libertatea presei, organizațiile semnatare ale apelului solicită sistemului judiciar să respecte dreptul fundamental la libertatea de exprimare și să întărească protecția mass-mediei care relatează subiecte de interes public.
MFRR va continua să monitorizeze atent situația pentru a preveni alte încălcări ale legislației belgiene și ale standardelor europene, deoarece astfel de practici ilegale reprezintă o amenințare periculoasă pentru democrație.