Skip to content

Inteligența artificială prevede victoria Angliei la EURO 2024. Ce șanse are România

Favorita la Euro 2024

Inteligența artificială (IA) a stabilit echipele favorite la Campionatului European de Fotbal – EURO 2024, prevăzând că selecționata Angliei va cuceri trofeul. Turneul se va desfășura în perioada 14 iunie – 14 iulie în Germania, iar analiza a fost realizată de site-ul OCBScores.

OCBScores a analizat milioane de scenarii posibile, luând în calcul factori precum performanța și potențialul fiecărei echipe naționale, precum și tabloul fazei finale. Astfel, s-au determinat șansele fiecărei echipe de a câștiga campionatul.

Favoritele campionatului

Conform IA, trei echipe s-au detașat ca favorite: Anglia, Franța și Germania. Anglia, condusă de Harry Kane, are 34,4% șanse să câștige competiția, fiind urmată de Franța lui Kylian Mbappe, cu 28,3%, și de Germania, gazda competiției, cu 13,5%.

Franța, eliminată surprinzător de Elveția în optimile de finală la ediția din 2021, ar urma să ajungă din nou în finală, la fel ca la EURO 2016, fără să cucerească însă trofeul, conform OCBScores.
Citiți și > VIDEO – Un câine a apărat o minge pe linia porţii în timpul unui meci de fotbal

Predicțiile Opta Supercomputer

Opta Supercomputer a realizat de asemenea o analiză similară, cotând Anglia cu prima șansă la victorie, dar cu un procentaj de 19,9%. Franța urmează îndeaproape cu 19,2%, iar Germania are 12,4% șanse de a câștiga.

Șansele României

Opta acordă și selecționatei României anumite șanse: 18,3% de a trece de faza grupelor, 5,6% de a atinge semifinalele, 1,6% de a se califica în finală și 0,5% de a cuceri trofeul.

Cu toate că Anglia este văzută drept favorita principală, atât OCBScores cât și Opta Supercomputer subliniază competiția acerbă din cadrul EURO 2024. Rămâne de văzut dacă previziunile inteligenței artificiale se vor concretiza și dacă Anglia va reuși să își confirme statutul de favorită.