Skip to content

Interlop român, arestat de Interpol în aeroportul din capitala Mexicului

Un periculos interlop român a fost arestat pe 8 decembrie 2019 de ofițeri Interpol în colaborare cu autoritățile mexicane pe Aeroportul Internațional din Mexico City.

Ioan Laurențiu Sandu, poreclit Carabulea, este considerat unul dintre cei mai periculoși infractori care au extorcat mai mulți oameni de afaceri din  Los Cabos, Mexico City și Cancun.

Sandu alias Carabulea a mai fost arestat de câteva ori pentru extorcare, distrugerea de ATM-uri și clonare de carduri ca membru al unei grupări codusă de Aurelian Marcu alias Aurelio, conform publicației La Verdad.

Centrul de operațiuni al rețelei era în Cancun, dar apoi s-a mutat în Los Cabos și Mexico City unde răpeau oameni de afaceri și îi extorcau.

Reușeau să fugă dintr-un stat mexican în altul folosind documente false.

Carabulea este investigat pentru tentativa de asasinat în iunie 2018 a unui alt român anul trecut, incident petrecut în Cancun.

Gabriel Alin Stroe a scăpat ca prin urechile acului dintr-o tentativă de asasinat, scrie presa mexicană. Bodyguardul său l-a împușcat pe unul dintre agresori, Sorinel Constantin Marcu.

Marcu era dat în urmărire internațională după ce a înjunghiat un interlop din Craiova și a fost condamnat pe închisoare.

Aurelian Marcu, considerat liderul grupării, este în continuare căutat de polițiști.

Carabulea a fost arestat și în Statele Unite de câteva ori. Polițiștii din Los Cabos Baja California l-au reținut pentru distrugerea infracțiuni informatice și distrugere.

Ancheta continuă pentru depistarea celorlați membri ai grupării.

Potrivit publicației Sipse, pe lângă Gabriel Alin Stroe, Marcu i-ar mai fi extorcat și pe alți afaceriști, unii din Cariova, orașul său de origine.

Printre ei se numără și Florian Tudor zis Rechinul, liderul unei rețele de fraude informatice a fost și el arestat în primăvara acestui an.

La data de 25 iulie 2019, procurorii DIICOT au efectuat 14 percheziții domiciliare în Craiova și București, precum și în localitățile Salcia și Argetoaia din județul Dolj.

Începând cu anul 2012 a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, S.U.A. precum și a altor state pentru comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA şi spălare a banilor.

Liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic unde deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.

Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale realizate, membrii grupării au recrutat din România, persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare.

După obținerea în mod fraudulos a datelor informatice erau formate echipe compuse din alți membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Din 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată.

Banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri, ori a unor autoturisme de lux, sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia.

La data 2 aprilie 2018, Constantin Sorinel Marcu a fost înjunghiat într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.

Ulterior, la data de 11 iunie 2018, în timp ce el se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de o altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării.

Din comunicatul DIICOT și articolele din presa mexicană, rezultă că liderul este Gabriel Alin Stroe.

Românul executat în Costa Rica, cărăuș de cocaină pentru un clan din Timișoara

Româncă arestată în Mexic cu o sumă mare de bani asupra ei, dată de gol de mersul greoi

Hoț recidivist din Craiova, condamnat în Marea Britanie: „Un muncitor trebuie să muncească, un hoț trebuie să fure”