IOHANNIS: Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei!

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent în data de 5 noiembrie 2020 la ședința de guvern. În discursul de dinaintea începerii acesteia, șeful statului a declarat că este nevoie de măsuri mai ferme pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Iohannis a considerat că măsurile luate până acum nu sunt suficiente având în vedere că s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi de îmbolnăviri.

„Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în on-line. Angajații, și din public, și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile, și cele publice, și cele private trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise”, a declarat președintele țării.

El a mai adăugat că purtarea măștii trebuie să devină obligatorie în toată țara, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă este vorba despre interior sau exterior. Prin controlul răspândirii virsului, spune șeful statului, medicii vor putea trata cazurile grave din spitale.

„Portul măștii trebuie generalizat și trebuie să fie obligatoriu. Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare, astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând în acest fel distanțarea suficientă între persoane”, a adăugat Iohannis.

Nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și, da, vrem ca românii să-și continue viața cât de mult se poate apropiat de o viață normală! Doar că nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie și nu putem să facem abstracție de acest lucru. (Klaus Iohannis)

Președintele țării a explicat că va începe campania electorală care se va desfășura în condiții foarte speciale, foarte stricte. El este de părere că, în ciuda discuțiilor despre amânarea alegerilor, democrația „nu poate fi pusă în paranteză”.

„Democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere. Și națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc în Statele Unite ale Americii? Alegerile au avut loc în condițiile în care acolo au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi. Și dacă v-ați uitat la televizor, ați văzut lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască, și au fost și au ales”, a încheiat Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a spus imediat după cuvântarea președintelui că aceste măsuri vor fi impuse de luni. Numai că seara circula deja o variantă a Hotărârii nr. 52 care pune în practică declarațiile președintelui.

IOHANNIS: Vaccinarea întregii populații a României împotriva coronavirusului, în primăvară

IOHANNIS: Nu intenționez să revenim la starea de urgență! Există măsuri mai puțin dure care au efecte poate chiar mai bune

IOHANNIS: „Pandemia de COVID-19 reprezintă pentru România cea mai dramatică perioadă de după 1989”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!