Skip to content

Japonia, un pas spre NATO. Vrea să se alăture comandamentului Alianței pentru sprijinul Ucrainei

Japonia, un pas spre NATO. Vrea să se alăture comandamentului Alianței pentru sprijinul Ucrainei

Japonia și-a exprimat pe 8 aprilie 2025 marți interesul de a participa la comandamentul NATO din Germania în misiunea sa de a sprijini Ucrainei. Acest demers marchează un impuls semnificativ în relațiile cu Alianța, alcătuită în mare parte din state europene.

Ministrul japonez al Apărării, Gen Nakatani, a anunțat interesul țării sale în timpul discuțiilor de la Tokyo cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. După ce a oferit Ucrainei echipamente de apărare și sprijin, Japonia dorește acum să se alăture programului NATO de Asistență pentru Securitate și Instruire în sprijinul Ucrainei (NSATU) care are sediul într-o bază americană din orașul Wiesbaden, Germania.

Detaliile misiunii, inclusiv posibilitatea trimiterii de soldați japonezi la Wiesbaden, urmează să fie discutate. Totuși, armata niponă nu este așteptată să implice participare în lupte, în conformitate cu tradiția postbelică a țării de a limita rolul forțelor sale armate.

Nakatani a declarat că Japonia dorește să aprofundeze cooperarea în materie de securitate cu NATO și că participarea la misiunea NSATU ar ajuta Tokyo să învețe lecții din invazia Rusiei în Ucraina.
Șeful NATO avertizează Rusia cu o reacție devastatoare dacă atacă orice stat membru

„Atât Japonia, cât și NATO se confruntă cu numeroase provocări, iar mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai sever”, a spus Nakatani, citat de Associated Press.

Japonia a afirmat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei subliniază faptul că riscurile de securitate din Europa și Asia sunt inseparabile, iar Tokyo a căutat relații mai strânse cu NATO, alăturându-se totodată Statelor Unite în extinderea legăturilor de apărare cu alte națiuni prietene din regiunea indo-pacifică.

Rutte i-a spus lui Nakatani că Rusia, China și Coreea de Nord își intensifică exercițiile militare și cooperarea, „subminând securitatea globală, iar asta înseamnă că ceea ce se întâmplă în zona euro-atlantică contează în cea indo-pacifică și invers.”

Japonia consideră China o amenințare în regiune și, în ultimii ani, și-a accelerat procesul de consolidare a capacităților militare, inclusiv pregătirea pentru a dobândi capacitatea de atac cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Rutte și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dezvoltarea armamentului de către China și exercițiile militare din apropierea Taiwanului și a făcut apel la membrii organizației și la națiunile prietene să colaboreze pentru a menține rutele maritime libere și deschise în regiune.

„China sprijină eforturile Rusiei. China își dezvoltă rapid forțele armate, inclusiv marina. Nu putem fi naivi și trebuie cu adevărat să lucrăm împreună, să evaluăm ceea ce se întâmplă”, a declarat el după ce a urcat pentru scurt timp la bordul fregatei japoneze multifuncționale de ultimă generație Mogami, ancorată în portul naval japonez Yokosuka.
Șeful NATO: „Învățați rusa sau mutați-vă în Noua Zeelandă”

Rutte a mai declarat că NATO este îngrijorată de exercițiile militare ale Chinei din apropierea Taiwanului și că „le urmărim foarte atent”. A propus lui Nakatani că speră să aprofundeze relațiile dintre NATO și Japonia într-o gamă largă de domenii, de la operațiuni de răspuns la criză, până la apărare cibernetică, securitate maritimă, precum și cooperare în domeniul industriei de apărare.

NATO și-a intensificat în ultimii ani relațiile cu Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, cunoscute sub denumirea de IP4, iar oficialii acestor țări au participat la reuniunile ministeriale și la summiturile NATO.

Potrivit lui Rutte, Statele Unite doresc ca membrii NATO să fie mai implicați în regiunea indo-pacifică. El a salutat recenta vizită în Japonia a secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, menită să confirme angajamentul Washingtonului de a consolida alianța cu Japonia și prezența sa în regiune.

Totodată, șeful NATO a subliniat că Japonia este singurul membru al Grupului celor Șapte (G7) care nu face parte din Alianță. Rutte, aflat pentru prima dată în vizită în Japonia de când a preluat funcția, urmează să se întâlnească și cu prim-ministrul Shigeru Ishiba.

Ishiba a susținut ideea unui cadru de securitate în Asia similar cu NATO, deși nu a oferit detalii.Țările cu preocupări comune în materie de securitate își întăresc legăturile, pe măsură ce competiția dintre Statele Unite și China se intensifică.

Beijingul a criticat apropierea tot mai mare a NATO de partenerii din Indo-Pacific, exprimându-și îngrijorarea că Washingtonul ar putea încerca să formeze o alianță de tip NATO în regiune.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!