alexandru bologa

Jocurile Paralimpice 2024. Medalie de aur pentru România la judo!

Florin Alexandru Bologa a câștigat medalia de aur la judo, categoria 73 kg, la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024 după ce l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan.

Judoka român are 28 de ani, este nevăzător și a dus singura medalie de aur în urma unui ippon izbutit într-un minut și 22 de secunde. “Ippon” este un termen folosit în special în judo și karate pentru a descrie o victorie completă sau o tehnică perfect executată.

În judo, un ippon este acordat atunci când un competitor reușește să arunce adversarul pe spate cu forță, viteză și control sau când îl menține în control, printr-o tehnică de imobilizare, timp de 20 de secunde. De asemenea, un ippon poate fi acordat dacă se aplică o tehnică de strangulare sau o tehnică de luxare a articulației cotului și adversarul cedează.

La jocurile olimpice precedente el a câștigat două medalii de bronz la categoria 60 de kg. Bologa a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie. S-a apucat de judo la vârsta de 11 ani și este legitimat la CSM Cluj-Napoca.

Pentru Florin Alexandru Bologa descoperirea Para judo-ului a fost ca și cum ar fi găsit „locul său fericit”. El este numărul 1 mondial în clasamentul J1 -73kg din 2019, an în care a câștigat IBSA Judo Grand Prix la Tașkent.

Para judo nu a fost primul sport pe care Bologa l-a încercat după ce și-a pierdut vederea la vârsta de șase ani. „A fost greu pentru familia mea să accepte că nu voi mai putea vedea niciodată. Dar eu am trecut ușor peste asta. Când ești copil, în inocența ta, accepți diverse situații mai ușor”, a spus Bologa pentru siteul Comitetului Paralimpic Internațional.

„Pentru mine, nu a fost o tragedie. Am continuat să îmi trăiesc viața în cel mai frumos mod posibil. Am plecat la Cluj-Napoca, situat la 120 km de casă, pentru a studia la o școală specială. Acolo am început să practic primul meu sport, înotul, înainte de a descoperi judo.”
Jocurile Olimpice, jocurile Securității

Momentul care i-a schimbat viața a fost în urmă cu 12 ani când scoțianca Salvia Marion Wood-Lamont, președinta Comitetului Paralimpic Român, a lansat un program pentru a găsi tinere talente în para judo. Ajunsă la Cluj-Napoca în 1993, ea a înființat șapte ani mai târziu un club sportiv pentru tineri cu dizabilități.

Era elev la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca când a fost remarcat de antrenorii trimiși să facă selecția. Nu știa ce înseamnă judo, dar când a pășit pe tatami a simțit ceva special.

„De atunci, judo-ul mi-a oferit o direcție în viață. M-a ajutat să devin independent și să îmi scriu propria poveste. De asemenea, acest sport mi-a oferit ocazia de a-l întâlni pe Tomi (Tamas Ghergely), antrenorul meu, care este foarte important în viața mea. Am trecut prin atât de multe bătălii împreună și sunt recunoscător pentru tot. Fără el, viața mea nu ar fi fost la fel”, a povestit actualul campion paralimpic.

Sursa foto: Comitetul Paralimpic Internațional

Ghergely nu avea experiență în a antrena sportivi cu deficiențe de vedere, dar a învățat mergând la competiții și luând exemplu de la antrenori din întreaga lume. Prima competiție de judo a cuplului Bologa-Ghergely a fost Cupa Nordului în Baia Mare din 2012.

Patru ani mai târziu, luau bronzul la Olimpiada de la Rio. Bologa dorește să devină antrenor de judo pentru a ajuta și pe alții să reușească în sportul care i-a schimbat viața.

Pe de altă parte, Camelia Ciripan, 45 de ani, a câștigat medalia de bronz la tenis de masă la prima sa participare la Jocurile Paralimpice. ea a fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere și este absolventă a facultăţii de jurnalism.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!