Skip to content

Jurnalistul rus Kalașnikov, acuzat de finanțarea secretă cu 10.000.000 USD a unei companii media din SUA

Doi angajați ai unui canal media controlat de Rusia au finanțat cu aproape zece milioane de dolari o companie din SUA pentru a publica conținut online selectat de ei.

Departamentul de Justiție al SUA îi acuză pe cetățenii ruși Konstantin Kalașnikov, 31 de ani, și Elena Afanasieva, 27 de ani, angajați ai RT, fostă Russia Today, de încălcarea Legii privind înregistrarea agenților străini (FARA) și spălare de bani.

„Departamentul de Justiție nu va tolera încercările unui regim autoritar de a exploata schimbul liber de idei din țara noastră pentru a-și avansa în mod ascuns eforturile de propagandă, iar investigația noastră în acest caz este în curs de desfășurare”, se arată într-un comunicat din 4 septembrie.

Conform procurorilor, radiodifuzorul de stat rus RT și angajații săi, inclusiv cei doi menționați anterior, au promovat propaganda prorusă și dezinformarea pe rețelele sociale în SUA.

„Încercările ascunse de a semăna diviziune și de a înșela americanii să consume fără să știe propagandă străină reprezintă atacuri asupra democrației noastre”, a declarat directorul FBI, Christopher A. Wray.
Portretul lui Geoană în telegramele WikiLeaks. Relația cu Rusia și oligarhii

„Guvernul rus a căutat de mult timp să semene discordie și haos în Statele Unite prin campanii de propagandă și influență ostilă.Operațiunile ascunse ale angajaților RT au exploatat presa noastră liberă și deschisă și au vizat milioane de americani ca victime neștiutoare ale războiului psihologic dus de Rusia”, a explicat procurorul general adjunct Matthew G. Olsen din cadrul Diviziei de Securitate Națională a Departamentului de Justiție.

Kalașnikov și Afanasieva au gestionat din Moscova operațiunea folosind identități false și companii paravan. Victimele schemei au fost americanii care a primit mesaje din partea Rusiei fără să știe.

Cei doi sunt acuați că în ultimul an au finanțat și condus în secret o companie de creare de conținut online din Tennessee, Tenet Media. La rândul ei, aceasta a publicat aproape 2.000 videoclipuri în limba engleză pe TikTok, Instagram, X și YouTube de la lansarea publică, în jurul lunii noiembrie 2023.

Doar pe YouTube aceste videoclipuri au adunat peste 16 milioane de vizualizări și conțin comentarii despre imigrația din SUA, inflația și alte subiecte legate de politica internă și externă. Opiniile exprimate în videoclipuri nu sunt uniforme, dar majoritatea sunt îndreptate către obiectivele publice declarate ale guvernului rus și ale RT, acela de a amplifica diviziunile interne din Statele Unite.

Kalașnikov a pretins că este un editor extern și a editat conținutul Tenet Media, monitorizând finanțele și angajările. El a prezentat-o pe Afanasieva ca membră a echipei sale de editare. Aceasta a folosit identitățile false Helena Shudra și Victoria Pesti pentru a posta sute de videoclipuri.
Tentaculele Securității cer ieșirea României din Uniunea Europeană

După atacul terorist din 22 martie 2024 asupra unei săli de concerte din Moscova, Afanasieva i-a cerut unuia dintre fondatorii Tenet Media să dea vina pe Ucraina și Statele Unite. „Cred că ne putem concentra pe unghiul Ucraina/SUA… [M]ass-media mainstream răspândește știri false că ISIS și-ar fi asumat responsabilitatea pentru atac, dar ISIS nu a făcut astfel de declarații. Toți teroriștii sunt acum reținuți în timp ce se îndreptau spre granița cu Ucraina, ceea ce face și mai suspect de ce ar fi vrut să meargă în Ucraina să se ascundă”, scria ea.

Timp de aproape un an, RT a transferat către Tenet Media aproximativ 9,7 milioane de dolari, reprezentând aproape 90% din depozitele bancare totale ale firmnei americane. Transferurile au fost efectuate prin companii paravan din Turcia, Emiratele Arabe Unite și Mauritius.

Tenet Media nu a dezvăluit niciodată spectatorilor săi că era finanțată și gestionată de RT. Fondatorii săi, Lauren Chen și soțul ei, Liam Donovan, nu s-au înregistrat la procurorul general ca agenți ai unui principal străin. Cetățenii ruși pot fi condamnați la o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!