Skip to content

Kaufland retrage de la vânzare un sortiment de file de pește suspectat de infectare cu o bacterie periculoasă

Kaufland retragere vanzare file somn

Retailerul Kaufland a luat decizia de a retrage de la raft un anumit sortiment de file de pește din cauza suspiciunilor de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Conform anunțului oficial făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), produsul vizat este “Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, produs de SC Eco Nrg SRL. Loturile retrase de la vânzare sunt următoarele:

  • L 700 150424, valabilitate 03.06.2024
  • L 700 290424, valabilitate 18.06.2024
  • L 700 140524, valabilitate 03.07.2024
  • L 700 210524, valabilitate 10.07.2024

În anunțul citat de ANSVSA se specifică faptul că există posibilitatea ca produsele să fie contaminate cu Listeria Monocytogenes, o bacterie care poate cauza listerioza, o boală infecțioasă transmisibilă în principal prin consumul de alimente contaminate.
Citiți și > File de somon afumat infectat cu bacterie, retras de pe rafturi

ANSVSA recomandă consumatorilor care au achiziționat produsele din loturile menționate să le returneze la magazinele de unde au fost cumpărate pentru a primi rambursarea contravalorii acestora.

Risc pentru sănătate

Listeria Monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care se găsește frecvent în mediul înconjurător, inclusiv în sol, vegetație și fecalele animalelor. Aceasta poate fi prezentă și în diverse alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele nepasteurizat și peștele. Infecția cu Listeria Monocytogenes, cunoscută sub numele de listerioză, poate fi deosebit de periculoasă pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi femeile însărcinate, nou-născuții, persoanele în vârstă și cele cu sistemul imunitar slăbit.