La sosirea din SPANIA se intră în carantină. Lista țărilor galbene a fost actualizată

Comitetul pentru Situații de Urgență – CNSU a actualizat luni, 10 mai, prin Hotărârea nr. 26 din 10.05.2021, lista țărilor /zonelor /teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Pe listă a fost adăugată Spania. Este foarte interesantă decizia autorităților din România în acest sens, având în vedere că în noaptea de duminică spre luni, 9/10 mai, guvernul spaniol a decis ridicarea carantinei la nivel național, dar a păstrat unele mici restricții. Probabil, Bucureștiului îi este teamă de un val de români care se întoarce din Spania.

Spaniolii, fiesta de sfârșit de carantină. Autoritățile avertizează că situația din 2020 s-ar putea repeta

Germania, Italia, Austria, Franța, Belgia, Ungaria, Cehia sau Olanda au rămas pe lista țărilor cu risc epidemiologic.

Noua listă intră în vigoare marți, 11 mai 2021.

Potrivit art. 2 din Hotărârea CNSU nr. 50/26.10.2020 instituirea restricțiilor  referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 h de la data aprobării hotărârii prin care sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizează cu data emiterii hotărârii.

Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă.

Conform CNSU, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările, zonele sau teritoriile de risc epidemiologic ridicat sunt obligate să prezinte un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion sau autocar (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Pentru această categorie de persoane se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locul declarat pentru o perioadă de zece zile.

Spania, Germania și Italia, țările cu cei mai mulți români infectați cu SARS-CoV-2

„Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”.

Această decizie este valabilă pentru cei care, de exemplu, intră în țară cu mașinile personale.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

ATENȚIE !!! Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:

– rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,

– efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,

– faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.

Lista actualizată a țărilor/zonelor galbene o puteți consulta mai jos sau o puteți descărca de AICI!!!

Anexa nr 2 - Lista State cu risc epidemiologic ridicat 10.05.2021
Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!