Skip to content

Legăturile politice ale patronului firmei care a importat cel puțin 1.000 de tone de deșeuri din Germania

În ultimele zile, 1.000 de tone de deșeuri periculoase din Germania au fost găsite în portul Constanța Sud – Agigea. Acestea erau importate de firma prahoveană SC Otodix SRL.

Deșeurile sunt amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest. Cel mai probabil urmau să fie incinerate în România. Parchetul a demarat o anchetă.

Otodix a fost înființată în 2004 într-un apartament din Ploiești și avea ca domeniu de activitate: agenții de voiaj și asistență turistică. În 2013, patronul a prins gustul deșeurilor și a modificat obiectul de activitate în „colectarea deșeurilor nepericuloase”.

În prezent, sediul social al firmei este în comuna prahoveană Târgșoru Vechi. Asociatul unic și administrator este Sorin George Păduraru, partener al unui consilier personal al fostului ministru al Mediului și vicepremier, Grațiela Leocadia Gavrilescu, campioană la traseism politic. A fost deputat PNL (2004-2014), ALDE, Partidul Puterii Umaniste și, din februarie 2021, la PSD.

Patronii care au importat ilegal gunoaie din Anglia dețin un lanț de magazine de jucării la kilogram

Păduraru a decis în 2010 să înființeze SC MCS Sort Recycling SRL, specializată în recuperarea materialelor reciclabile sortate. Partenerul său era SC MCM Eva SRL care deținea jumătate din firmă. Afacerea s-a dus de râpă în 2016 când MCS Sort Recycling a fost radiată.

Fondatorii MCM Eva SRL au fost, în 2010, Laura Cristina Marinoff și soțul ei, Marius Călin Marinoff, consilierul Grațielei Gavrilescu. MCM Eva SRL și-a schimbat de mai multe ori patronii până a ajuns în urmă cu aproape doi ani la sârbul Dragan Janosevic.

Numele lui Janosevic a fost vehiculat în presă anul trecut când un fost secretar general adjunct la Ministerului Sănătății a trimis o circulară Direcțiilor de Sănătate Publică prin care le spunea că spitalele din fiecare județ să cumpere saci pentru deșeurile biologice de la firma sârbului. În plus, el a furnizat aproape 3 milioane de teste rapide anti-Covid în valoare de aproximativ 20.000.000 de euro, potrivit Newsweek.

Cine sunt „băieții deștepți” care elimină deșeurile medicale din România