Skip to content

Legea care interzice munca de noapte pentru părinții singuri, promulgată de Klaus Iohannis

Interdicție muncă noaptea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege care aduce modificări semnificative Codului Muncii, interzicând obligarea la muncă de noapte a persoanelor singure din familiile monoparentale. Această lege vine în sprijinul celor care se află în situații deosebite, asigurându-le protecție suplimentară la locul de muncă.

Conform noilor prevederi, „femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”. Aceasta modificare a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților pe 30 aprilie, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.
Citiți și: Aproape 74.000 de copii români au părinții plecați la muncă în străinătate

Legea are ca obiect de reglementare modificarea Codului Muncii pentru a include reprezentantul familiei monoparentale în categoriile de persoane protejate de obligativitatea prestării muncii de noapte.

Această măsură vine în contextul unei necesități crescute de protecție socială pentru categoriile vulnerabile și urmărește să asigure un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală pentru părinții singuri, oferindu-le posibilitatea de a petrece mai mult timp cu copiii lor și de a gestiona mai eficient responsabilitățile familiale.