Skip to content

Legea UE a Inteligenței Artificiale, gândită în mare parte de marile companii IT

Legea UE a Inteligenței Artificiale, gândită în mare parte de marile companii IT

Companiile mari din domeniul tehnologiei sunt implicate în mod disproporționat în elaborarea standardelor UE legate de Legea Inteligenței Artificiale (AI Act) care adoptă o abordare favorabilă mediului de afaceri, lăsând organizațiilor de stabilire a standardelor să soluționeze întrebările complexe și cele legate de drepturile fundamentale.

Aceste probleme au fost evidențiate într-un raport al Corporate Europe Observatory (CEO), o organizație care monitorizează influența corporațiilor asupra procesului decizional european. CEO este cunoscut pentru criticile sale la adresa implicării disproporționate a intereselor corporative în elaborarea politicilor și reglementărilor UE.

Raportul a identificat că mai mult de jumătate (55%) dintre cei 143 de membri care participă la comitetul tehnic comun pentru Inteligența Artificială (JTC21) reprezintă companii sau consultanți: 54 de membri din partea companiilor și 24 din partea consultanților.

Dintre aceștia, aproape 25% sunt reprezentanți corporativi ai companiilor americane, incluzând patru membri fiecare din partea Microsoft și IBM, doi de la Amazon și cel puțin trei de la Google. Prin contrast, participarea societății civile în JTC21 este limitată la doar 9%, ceea ce ridică semne de întrebare privind modul în care se derulează procesului de stabilire a standardelor.
Un inginer chinez de la Google, arestat pentru furt de inteligență artificială

JTC21 este responsabil de elaborarea standardelor armonizate necesare pentru implementarea reglementărilor Uniunii Europene, cum ar fi AI Act (Legea privind Inteligența Artificială). Se concentrează pe aspecte precum securitatea, fiabilitatea, încrederea, transparența și echitatea sistemelor de inteligență artificială.

JTC21 lucrează pentru a stabili cerințe tehnice clare care să asigure că sistemele de IA sunt conforme cu legislația UE, asigură faptul că sistemele de IA și alte tehnologii digitale pot funcționa împreună fără probleme, definește standardele care să minimizeze riscurile și să protejeze utilizatorii de posibilele efecte negative ale AI și abordează provocările legate de părtinire, discriminare și alte probleme etice în IA.

JTC21 este compus din membri care reprezintă o combinație de interese: companii private și consultanți, societatea civilă, inclusiv organizații de advocacy, grupuri de consumatori și instituții academice, precum și experți guvernamentali sau din sectorul public.

JTC21 joacă un rol crucial în pregătirea standardelor necesare pentru implementarea AI Act, prima încercare globală de a reglementa utilizarea inteligenței artificiale pe baza unui cadru bazat pe risc. Aceste standarde vor ghida companiile în conformarea cu cerințele stabilite de legislația UE.

Raportul publicat de Corporate Europe Observatory (CEO) a generat îngrijorări legate de influența disproporționată a intereselor private în procesul de stabilire a standardelor.
Miliardarul Elon Musk susţine că INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ reprezintă un risc „mult mai mare” decât Coreea de Nord

Legea privind Inteligența Artificială, prima încercare din lume de a reglementa această tehnologie printr-o abordare bazată pe risc, a fost aprobată în august anul trecut, iar prevederile sale vor începe să se aplice treptat. Comisia Europeană a cerut în mai 2023 organismelor CEN-CENELEC și ETSI să pregătească standardele de bază pentru industrie. Cu ajutorul acestor standarde armonizate, o companie poate asigura conformitatea produselor sale cu cerințele esențiale de siguranță stabilite de regulile UE.

CEN (Comitetul European de Standardizare) și CENELEC (Comitetul European de Standardizare Electrotehnică) sunt organizații europene de standardizare care dezvoltă standarde tehnice și industriale în diverse domenii pentru a sprijini reglementările și legislația Uniunii Europene.

Ambele organizații colaborează pentru a dezvolta standarde armonizate care sunt utilizate de industrie pentru a asigura conformitatea produselor cu legislația UE, inclusiv în domenii precum siguranța, sănătatea și protecția mediului. Ele fac parte dintr-o rețea mai mare de organisme internaționale de standardizare și colaborează cu ISO (Organizația Internațională de Standardizare) și IEC (Comisia Electrotehnică Internațională).
Un avertizor de integritate de la OpenAI, găsit mort. Dezvăluise cum funcționează ChatGPT

„Decizia Comisiei Europene de a delega formularea politicilor publice în domeniul IA unui organism privat este profund problematică. Pentru prima dată, stabilirea standardelor este utilizată pentru a implementa cerințe legate de drepturile fundamentale, echitate, încredere și lipsa prejudecăților”, a declarat Bram Vranken, cercetător și activist al CEO.

CEO a analizat componența organismelor naționale de standardizare care lucrează pe subiecte legate de IA în Franța, Regatul Unit și Olanda. În aceste țări, procentul experților care reprezintă interesele corporative este de 56%, 50% și, respectiv, 58%, conform raportului. Ca răspuns la îngrijorările CEO, Comisia Europeană a declarat că standardele livrate de CEN-CENELEC vor fi supuse unei evaluări.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!