Codul Rutier a fost modificat, iar acum este obligatoriu ca toate vehiculele să circule cu luminile de întâlnire sau luminile de zi aprinse

Schimbarea din Codul Rutier pe care puțini șoferi o cunosc. Se aplică amenzi și puncte de penalizare

Mulți dintre noi am observat că, în ultima vreme, tot mai multe mașini circulă cu farurile aprinse, chiar și pe timp de zi. Această schimbare nu este întâmplătoare, ci este rezultatul unei modificări legislative care impune o nouă regulă pentru toți șoferii.

Codul Rutier a fost modificat, iar acum este obligatoriu ca toate vehiculele să circule cu luminile de întâlnire sau luminile de zi aprinse, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi, indiferent de tipul de drum.
►►► Se reintroduc restricții în aeroporturi pentru lichidele transportate în bagajul de mână. Când intră în vigoare

De ce sunt importante luminile aprinse pe timp de zi

  • Vizibilitate crescută: Luminile aprinse fac ca mașinile să fie mai ușor de observat de ceilalți participanți la trafic, în special în condiții de lumină nefavorabile sau în zone cu vizibilitate redusă.
  • Reducerea riscului de accidente: O mai bună vizibilitate se traduce direct într-un risc mai mic de coliziune, mai ales în cazul depășirilor sau în intersecții.
  • Alinierea cu practicile internaționale: Multe țări europene au adoptat deja această regulă, iar România s-a alăturat acestui trend în vederea armonizării legislației rutiere.

Controale intensive și amenzi substanțiale

De la intrarea în vigoare a legii și până acum au fost date aproape 50.000 de amenzi pentru că nu au fost utilizate luminile de întâlnire în timpul zilei.

De altfel, până pe 11 august vor fi controale în toată țara. Polițiștii sunt mobilizați într-o acțiune desfășurată la nivel european tocmai pentru a reduce riscul de accidente rutiere. Astfel că, pe toate drumurile din țară sunt radare, elicoptere care vor monitoriza din aer traficul, dar și echipaje care efectuează teste pentru alcool și droguri.

Șoferii care nu respectă regula privind luminile de întâlnire riscă următoarele sancțiuni:

  • Amendă: Potrivit Codului Rutier, nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drum public, se sancționează cu o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.
  • Puncte de penalizare: În plus față de amendă, șoferii riscă și 2 puncte din permisul de conducere.

Ce spun specialiștii

 „O mașină cu faruri aprinse se observă cu 3 secunde înaintea unei mașini fără faruri aprinse, de aceea în țările Nordice și Țările Baltice, dar și în alte țări, este obligatoriu acest lucru”, a atras atenția Titi Aur, specialist în conducere defensivă.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!