Skip to content

MAE avertizează transportatorii români cu privire la întârzierile la frontierele româno-bulgare

Întârzieri la frontierele româno-bulgare ianuarie 2024

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) aduce la cunoștința transportatorilor români de mărfuri care se află în Bulgaria, tranzitează această țară sau intenționează să călătorească prin aceasta că există întârzieri semnificative la frontierele româno-bulgare.

Autoritățile bulgare desfășoară controale vamale sporite la terminalele de mărfuri, în ambele direcții, la toate punctele vamale și punctele de frontieră bulgare, precum și pe întreg teritoriul țării. Aceste controale includ diverse metode, cum ar fi controlul fizic, scanarea cu sisteme cu raze X și verificarea documentelor de însoțire a mărfurilor, conform unui comunicat de presă emis de MAE.
Citiți și: Bulgaria a modificat de la 1 iulie taxa de drum

Este recomandat transportatorilor români să respecte în mod strict indicaţiile sau semnalele organelor de control vamal aflate la faţa locului şi să îşi aleagă cu atenţie itinerariul rutier corespunzător în momentul achiziţionării taxelor de drum – TOLL.

În acest context, este reiterată importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu timpii considerabil măriţi de aşteptare la controlul vamal.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei “Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Citiți și: Danemarca a aprobat creșterea limitei de viteză pentru camioane la 80km/h

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi
sfaturi de călătorie.