Șaisprezece țări din UE afirmă că legea privind taxele pe tutun ar trebui să acopere și țigările electronice. Mai susțin că legislația actuală a UE este insuficientă pentru a taxa noile produse din tutun, iar fragmentarea reglementărilor privind vapingul este văzută ca o distorsionare a pieței unice europene.
Șaisprezece țări din UE au cerut pe 9 decembrie Comisiei Europene să propună o nouă lege în perioada următoare referitoare la taxarea tutunului în cadrul blocului comunitar, pentru a include produse noi, cum ar fi țigările electronice care nu sunt acoperite de legislația existentă.
Inițiativa, condusă de Olanda, beneficiază de sprijinul Croației, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Letoniei, Slovaciei, Spaniei, Belgiei, Bulgariei, Irlandei, Sloveniei și Portugaliei, potrivit Reuters.
Într-o scrisoare adresată Comisiei, miniștrii de finanțe ai acestor țărilor afirmă că este necesară o actualizare a legislației privind taxarea tutunului din UE. Ultima dateează din 2011. Modificarea este necesară deoarece, în absența reglementărilor UE privind vapingul, fiecare țară aplică acum reguli și niveluri diferite de taxe accizabile, distorsionând astfel piața unică.
Șpăgarii justiției comuniste. Bani, mese la cârciumi, alune, țigări sau casetofoane
„Majoritatea acestor produse nu pot fi taxate ca produsele tradiționale din tutun. Dispozițiile directivei actuale sunt insuficiente sau prea restrânse pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă administrațiile statelor membre, având în vedere ofertele tot mai variate ale industriei tutunului”, mai scrie Reuters.
„Din cauza deficiențelor legislației UE, statele membre au luat măsuri la nivel național. Acest lucru a dus la fragmentare și, în cele din urmă, la distorsionarea pieței interne”, se arată în document.
Actualizarea legislației comunitare privind taxarea tutunului din UE trebuia să se fi realizat deja la sfârșitul anului 2022, dar a fost amânată. Guvernele doresc ca noua Comisie, care a preluat funcția pe 1 decembrie pentru următorii cinci ani, să abordeze această chestiune cu urgență.
Până acum, instituția condusă de Ursula von der Leyen a stabilit standarde de reglementare pentru țigările electronice, inclusiv limite privind conținutul de nicotină și etichete care explică faptul că acestea nu trebuie utilizate de nefumători. Producătorii trebuie să se înregistreze la guvern înainte de a vinde.
În rest, reglementările diferă de la o țară la alta. În Franța, persoanele sub 18 ani nu pot cumpăra vape, iar utilizarea acestora este interzisă în anumite locuri publice, inclusiv în universități și în transportul public. Italia a ridicat interdicția privind utilizarea țigărilor electronice în public în 2013, dar folosirea acestora în sau aproape de școli este în continuare interzisă.
Vapele de unică folosință au atras o atenție deosebită din partea legislatorilor din anumite țări ale Uniunii Europene din cauza preocupărilor legate de mediu și sănătate. Franța a început să le interzică complet. Bundesrat (Consiliul Federal German), camera superioară a parlamentului, a cerut guvernului să susțină o interdicție similară a vapelor de unică folosință la nivelul întregii UE.