Skip to content

Majorări de salarii, pensii și alocații pentru copii în Austria. Ce se modifică din 2024

Salarii, pensii și alocații pentru copii în Austria 2024

Anul 2024 a sosit cu o serie de schimbări semnificative pentru românii care trăiesc și muncesc în Austria, cu noi reguli fiscale, majorări salariale și ale pensiilor, dar și cu creșteri ale prețurilor. Iată tot ce trebuie să știți.

Creșterea salariilor în Austria

Salariile din sectorul public au crescut cu 9,15% de la 1 ianuarie, dar cu cel puțin 192 de euro. Pentru cele mai mici salarii, înseamnă o creștere de 9,71%. Bonusurile și indemnizațiile vor fi, de asemenea, majorate cu 9,15%. Există 227.799 de persoane (angajați federali și profesori de stat) direct interesate, iar indirect sunt 317.273 de angajați ai statelor și municipalităților care urmează să adopte acordul federal.

Angajații din industria tehnologiei metalelor se pot aștepta la o creștere medie brută a salariilor de 8,6%. Cei cu venituri mai mici vor primi o creștere de 10% ca urmare a unei creșteri eșalonate. Acordul este valabil doi ani, cu un procent adăugat la inflația continuă în al doilea an.
Citiți și: Românii din străinătate vor trebui să dovedească de DOUĂ ori pe an că sunt în viață pentru a primi pensia

Pensiile în Austria

Pensiile vor crește cu 9,7% în acest an. Doar pensionarii cu venituri de 5.850 de euro sau mai mult vor beneficia de o creștere inferioară primind o sumă fixă de 568 de euro pe lună.

Beneficii fiscale și modificări

Austria a anunțat o reformă fiscală semnificativă în septembrie 2023, iar efectele vor fi valabile din 2024. Nu va mai exista „progresie la rece”, adică treptele de impozitare vor fi ajustate în funcție de ratele inflației. Înainte, oamenii erau impozitați pe venit în funcție de categoria de încadrare (erau scutiți pentru sume sub 11.000 de euro, de exemplu). Acum, categoriile se vor schimba pentru a ține cont de inflație.

Astfel, suma de bază va fi ridicată la 12.816 euro, ceea ce înseamnă că orice venit sub acest nivel va fi scutit de impozit în Austria.

Odată cu creșterea sumei de bază, se va plăti un impozit de 20% pe orice venit între 12.816 € și 20.818 € pe an.
Alte niveluri tarifare cresc, de asemenea, cu aproximativ 7% până la aproape 10%.

Veniturile cuprinse între 20.819 € și 34.513 € vor avea un impozit de 30%. Între 34.514 € și 66.612 € vor fi impozitate cu 40%. De la 66.613 de euro la 99.266 de euro, va fi o rată de impozitare de 48%. Orice câștig peste acest plafon va fi impozitat cu 50%.

Deductibilitatea contribuțiilor la biserică a fost majorată de la 400 de euro la 600 de euro. Acest lucru este luat în considerare automat în evaluarea anuală a impozitului pe angajat. În plus, donațiile către mult mai multe asociații și corporații vor fi mai deductibile fiscal decât înainte.
Citiți și: Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Alocațiile suplimentare pentru copii

Alocațiile pentru copii – care oferă scutiri fiscale familiilor cu venituri mai mici – vor fi majorate de la 550 de euro la 700 de euro pe an.

Subvențiile pentru îngrijirea copiilor de la angajatori – de exemplu, dacă angajatorul oferă o îngrijire de zi – sunt în prezent impozitate în Austria, deși primii 1.000 de euro sunt scutiți de taxe. Guvernul intenționează să mărească suma la 2.000 de euro.

Planul de reformă fiscală al guvernului prevede, de asemenea, ca sumele deducerilor să fie ajustate automat la 100% din valoarea inflației, în loc de cele două treimi actuale. Aceasta înseamnă că creditele fiscale pe care oamenii le pot solicita în declarațiile lor anuale – cum ar fi salariatul unic, părintele singur, deducerile fiscale pentru întreținere și creditele fiscale pentru transport și pensionari – vor crește odată cu inflația.
Citiți și: Ajutorul de șomaj în Austria. Cine și cum îl poate solicita

Gazul, combustibilul și câteva taxe devin mai scumpe

Mai multe taxe cresc odată cu inflația. Taxa pentru serviciul de card electronic, de exemplu, ajunge de la 12,95 euro la 13,80 euro pe an. De la 1 ianuarie, fiecare gospodărie austriacă va trebui să plătească taxa ORF, care costă cel puțin 15,30 euro pe lună (sau 183,60 euro pe an).

Pe măsură ce Germania încearcă să asigure securitatea aprovizionării cu gaze naturale – cu cerințe de bază privind nivelul de umplere, prețurile pentru vecinii săi sunt în creștere, inclusiv pentru Austria, potrivit unui raport Die Presse.
Din 2024, taxa de stocare a gazelor percepută de Germania va crește de la 1,45 euro în prezent la 1,86 euro pe megawat/oră, ceea ce va face ca gazele naturale din Austria să fie cu aproximativ cinci procente mai scumpe, a declarat directorul executiv al E-Control, Alfons Haber.

Autoritatea națională de reglementare în domeniul energiei a criticat aspru taxa germană și a cerut politicienilor autohtoni „să solicite imediat Comisiei UE și Curții Europene de Justiție să examineze” dacă măsura respectă legislația UE.

Taxa climatică a Austriei pe combustibilii fosili, introdusă în octombrie 2022, a devenit, de asemenea, mai scumpă – crescând cu 3,7 cenți la 13,5 cenți pe litru de motorină și cu 3,4 cenți până la 12,3 cenți pe litru de benzină, la începutul anului. Vestea bună este că aceasta înseamnă că și plățile Klimabonus, care au fost create pentru a compensa această taxă, ar trebui să fie și ele majorate.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!