Acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul public românesc prin care se încearcă discreditarea capacitatea de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații din NATO s-au înmulțit în ultima vreme, atrage atenția MapN.
Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri. Niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitate și securitatea națională la nivelul asigurat de statutul de membru NATO.
„Atragem atenția asupra unei noi încercări de manipulare răspândită în platformele digitale și de unele publicații on-line prin care se acreditează ideea falsă că prevederile articolului 7 al proiectului Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național, prin care se reglementează modul în care, în scopul apărării colective, spaţiul aerian național este integrat în spaţiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar însemna un act de trădare a intereselor naționale. O astfel de interpretare este falsă!”, potrivit Inforadar.
Portalul InfoRadar MApN – Detectorul Dezinformării funcționează din 2020 și are ca obiect contracararea știrilor false care au avut ca temă principală activitatea instituției militare.
Reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România. MApN: „Dezinformare!”
MApN precizează că gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO reprezintă un exemplu concret prin care Alianța își îndeplinește în mod eficient principala misiune, aceea a apărării colective împotriva oricăror amenințări și provocări. Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive aflate permanent la datorie. Aceste măsuri nu diminuează în niciun fel suveranitatea țărilor membre asupra propriilor spații aeriene.
Forțele Aeriene Române au dislocat de două ori aeronave de luptă și personal aeronautic în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO. Misiunea era de apărare a spațiului aerian al Țărilor Baltice și nu a afectat suveranitatea acestor țări.
În mod similar, în România, aliații din NATO dislocă prin rotație detașamente de forțe aeriene pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană extinsă sub comandă NATO. Aceste misiuni sunt complementare celor de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene Române sub comandă națională. Dislocarea de detașamente de forțe aeriene aliate în România a fost decisă în 2014 ca urmare a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, ma scrie Inforadar.
În prezent, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu este dislocat un detașament spaniol format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) care, în perioada august-decembrie a acționat cu opt aeronave F-18 Hornet, iar din decembrie vor fi folosite timp de patru luni șase aeronave Eurofighter.
SIE: Persoanele cu nivel redus de cultură media, manipulate de acțiunile online ale Rusiei
Răspândirea unor informații false legate de acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României. Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO ca acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României.
Se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale. Astfel de dezinformări și manipulări constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.