Regatul Unit a oferit unui număr de zeci de migranți blocați de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă anglo-americană din Oceanul Indian șansa să se mute temporar în România.
După șase luni, aceștia ar putea ajunge în Marea Britanie. Altor membri ai grupului li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, dar aceștia susțin că acolo sunt persecutați, potrivit BBC.
Oferta făcută migranților de către oficiali britanici de pe insulă a fost făcută pe 8 octombrie după ce Regatul Unit a anunțat că predă suveranitatea Teritoriului Britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia, către Mauritius. Cu toate acestea, baza militară va rămâne pe insulă.
În 2021, zeci de tamili din Sri Lanka au devenit primele persoane care au cerut vreodată azil pe insula Diego Garcia după ce barca lor a întâmpinat probleme. Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic spunând că aducerea lor în regat risca să creeze o „rută de migrație”.
Guvernul britanic a susținut că, deși este administrat de Londra, convenția privind refugiații nu este în vigoare pe Biot, deoarece este un teritoriu „constituțional distinct” de Regatul Unit.
În schimb, administrația Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamilii ar putea fi returnați în Sri Lanka sau dacă li se poate acorda protecție internațională, ceea ce ONU spune că este echivalent cu statutul de refugiat.
În prezent, pe insula Diego Garcia se află 59 de tamili. Majoritatea migranților așteaptă decizii privind cererile lor de protecție internațională. În timpul verii, oficialul de rang înalt care administra teritoriul a solicitat guvernului să aducă toți migranții în Regatul Unit din cauza numeroaselor incidente de autovătămare.

Avocații firmelor britanice care reprezintă o parte dintre migranți au declarat că tabăra trebuie închisă fără întârziere și că guvernul britanic trebuie să „găsească o soluție viabilă pe termen lung pentru toate persoanele și familiile implicate”.
Migranților, atât celor de pe insulă, cât și celor transferați în Rwanda ca urmare a automutilărilor, și ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiile cu copii li se vor fi oferi un transfer într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România.
Au fost informați că vor rămâne în centrul din România timp de până la șase luni, timp în care guvernul de la Londra va căuta o soluție durabilă conform standardelor internaționale. Li se vor da mai multe soluții, iar dacă, după cele șase luni, nu se vor hotărî, vor fi duși în Marea Britanie.
Potrivit BBC, un bărbat aflat în prezent în Rwanda, care a primit oferta să se mute în România, a descris acest lucru ca fiind „o foarte mare ușurare”. Celor care au avut cererile de protecție respinse și care nu au familii în tabără li s-au oferit stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka. BBC susține că acest stimulent include 3.000 de lire sterline, asigurare medicală timp de trei ani, cazare timp de până la trei ani, oportunități de muncă, formare sau educație.
Primii tamili care au sosit pe insula Diego Garcia în octombrie 2021 au spus că au fost persecutați în țara lor și navigau spre Canada pentru a solicita azil, când barca lor a avut probleme și au fost salvați de Marina Regală. Povestea lor a fost susținută de hărți, însemnări de jurnal și date GPS de la bord. În lunile următoare, au sosit mai multe bărci.
Tamilii au primit paturi militare, dar au așezat paleți din lemn și cutii de carton aplatizate deasupra pentru a le face mai confortabile. Recent, a fost ridicat un gard interior care împarte tabăra între bărbații singuri și familii. Un lucrător social independent angajat de unul dintre avocații migranților a descris situația din tabără ca fiind o „pandemie emergentă de sănătate mintală”. Bărbați, femei și copii aveau semne de automutilare.
Oficialii ONU au declarat că tabăra este inadecvată pentru ca oamenii să trăiască pe termen lung și și-au exprimat îngrijorările legate de agresiunile sexuale raportate și hărțuirea copiilor de către alți migranți.
Teritoriul din Oceanul Indian, situat la sute de mile distanță de orice altă populație, este considerat o bază strategică importantă pentru SUA. Insula se află sub un cod de securitate strictă din cauza bazei militare britanico-americane, fiind mult timp învăluită de zvonuri și mister.
Guvernul britanic a încercat, fără succes, să blocheze accesul reporterilor BBC pe insulă, dar Curtea Supremă Biot a decis în favoarea instituție media. Și SUA, care controlează cea mai mare parte a personalului și resurselor de pe insula Diego Garcia, au declarat că vor bloca accesul BBC și al avocaților la migranți. Ambele guverne s-au răzgândit, însă au impus restricții.