Doi dârvari au fost uciși, unul a fost rănit și doi au fost dați dispăruți în urma unei cofruntări cu un trib izolat care trăiește în pădurea amazoniană din Peru.
Membrii comunității indigene Mashco Piro, unul dintre cele mai izolate din lume, au început să fie văzuți mai frecvent pe malurile râului Las Piedras. Ei ies din junglă în căutare de hrană din cauza tăietorilor de lemne care le distrug habitatul.
Incidentul a avut loc săptămâna trecută în regiunea Madre de Dios. Muncitorii care făceau o potecă în pădure au fost atacați cu săgeți de membrii tribului, conform Reuters care citează un purtător de cuvânt al FENAMAD, o organizație care reprezintă peste 30 de comunități din zonă și care a cerut anterior guvernului să protejeze pădurea Mashco Piro.
Ministerul peruan al Culturii a raportat incidentul abia în seara de 2 septembrie și a declarat că anchetează cazul împreună cu procuratura și poliția. FENAMAD a menționat că incidentul s-a petrecut într-o zonă de lângă râul Pariamanu, parte a teritoriului Mashco Piro.
Bilanț ALARMANT: Terra a pierdut 60% din fauna sălbatică în 44 de ani
Membrii comunității Mashco Piro au fost văzuți în afara teritoriului lor în ultimele luni, conform imaginilor publicate de ONG-ul Survival International care a explicat că tribul este supus unei presiuni enorme din partea industriei forestiere.
Nu este primul caz în care muncitori și locuitori din zonă sunt uciși în confruntările cu Mashco Piro. Chiar în ziua în care a fost făcut public incidentul, Forest Stewardship Council (FSC), organizația internațională de silvicultură care certifică sustenabilitatea unei firme de exploatare forestieră, a retras certificarea companiei Canales Tahuamanu din cauza presiunii la care supun tribul Mashco Piro.
Retragerea certificării FSC, văzută ca o victorie împotriva celor care taie pădurea amazoniană, intră în vigoare pe 13 septembrie 2024. Conform organizațiilor indigene din Peru, tribul Mashco Piro fuge din adăposturi pentru a scăpa de exploatările forestiere care dețin concesiuni acordate de autorități.
Conform FSC și Agenției de Supraveghere a Resurselor Forestiere și Faunei Sălbatice din Peru, Canales Tahuamanu a concesionat aproape 53.000 de hectare de pădure în Madre de Dios, zona tribului, unde exploatează cedru și mahon.