După o vară marcată de extreme în întreaga Europă, anumite regiuni ale continentului se pregătesc pentru o iarnă mai rece decât cea de anul trecut. Conform meteorologilor, în Franța, Marea Britanie și Scandinavia vor fi cele mai scăzute temperaturi, în timp ce în țările din sud-estul Europei și Spania va fi relativ cald. Deși temperaturile vor fi mai scăzute în comparație cu anul trecut, meteorologii subliniază că ele vor fi totuși mai ridicate decât mediile pe termen lung.
Impactul furtunilor din Atlantic
Europa de Vest și Centrală vor fi afectate de furtuni venite din Atlantic în săptămânile următoare. Condițiile meteo din vestul Africii forțează aceste furtuni să traverseze Atlanticul de Nord, ceea ce va aduce un nou sistem de furtuni la fiecare câteva zile până la jumătatea lunii octombrie. Aceste fenomene creează o mare incertitudine în modelele meteorologice, ceea ce face dificilă prognozarea condițiilor din Europa în următoarea perioadă.
►►► Inovația revoluționară care ar putea înlocui aparatele de aer condiționat și pompele de căldură
Ce este fenomenul La Niña
La Niña este un fenomen climatic natural care apare atunci când temperaturile la suprafața mării în Pacificul central și estic scad sub medie. Acesta este opusul fazei calde, El Niño, și are impact extins asupra tiparelor meteorologice la nivel global, inclusiv în Europa.
Experții de la Organizația Meteorologică Mondială estimează o probabilitate de 60% ca fenomenul La Niña să se manifeste între octombrie și februarie. Această iarnă este așteptată să fie marcată de un eveniment de intensitate slabă până la moderată, care va slăbi la începutul anului viitor.
Cum va afecta La Niña Europa
De obicei, fenomenul La Niña aduce temperaturi mai reci decât normalul în vestul Europei, cu o scădere a temperaturilor pe măsură ce ne apropiem de noiembrie și decembrie. Această situație este de asemenea asociată cu condiții mai umede și mai reci în zonele alpine, ceea ce poate duce la ninsoare mai frecventă și mai abundentă.
Modelele meteorologice prognozează mai puțină zăpadă în alte părți ale Europei, cu excepția unor zone din nord și din jurul Alpilor. În nord-vestul și sud-estul Europei, condițiile tind să fie mai uscate decât de obicei, în timp ce sud-vestul Europei este în general mai umed.
Dificultatea de a anticipa efectele exacte
Pe măsură ce ne îndepărtăm de epicentrul din Pacific, efectele fenomenelor La Niña și El Niño sunt mai ușor perturbate de tiparele meteorologice locale. Acest lucru face ca impactul lor în Europa să fie dificil de anticipat, deoarece niciun eveniment nu este complet identic.
►►► Bilanț ALARMANT: Terra a pierdut 60% din fauna sălbatică în 44 de ani
Rolul schimbărilor climatice
Schimbările climatice intensifică severitatea altor extreme meteorologice. Potrivit Raportului de evaluare al Grupului Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei – IPCC, creșterea nivelului de gaze cu efect de seră cauzată de om a amplificat frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme. Ploile devin mai variate și se abat de la tiparele istorice, făcând și mai greu de prezis viitorul acestor fenomene.