Skip to content

Microsoft a dat afară angajații care au organizat un priveghi pentru palestinienii uciși în Gaza

Microsoft a dat afară angajații care au organizat un priveghi pentru palestinienii uciși în Gaza

Microsoft a concediat doi angajați care au organizat un priveghi la sediul companiei pentru palestinienii uciși în Gaza, scrie Associated press. Priveghiul nu a fost aprobat de companie.

Cei doi angajați au declarat pentru sursa citată că au fost concediați telefonic la câteva ore după ce au organizat un eveniment în campusul Microsoft din Redmond, Washington. Reprezentanții Microsoft au declarat vineri că „au încheiat relațiile de muncă cu anumite persoane conform politicii interne”, dar au refuzat să ofere detalii.

Ambii erau membri ai unei coaliții numite „No Azure for Apartheid” care s-a opus vânzării de tehnologie cloud-computing a Microsoft către guvernul israelian. Ei au susținut că evenimentul pe care l-au organizat a fost similar cu alte campanii Microsoft aprobate pentru angajați destinate persoanelor aflate în nevoie.

„Avem mulți membri ai comunității din Microsoft care au pierdut familii, prieteni sau persoane dragi. Dar Microsoft chiar nu ne-a oferit spațiul necesar unde să ne putem reuni pentru a ne împărtăși durerea și pentru a onora memoria celor care nu mai pot vorbi pentru ei înșiși”, a spus Abdo Mohamed, cercetător și specialist în date.

Originar din Egipt, Mohamed a menționat că acum trebuie să-și caute un nou loc de muncă în următoarele două luni pentru a-și transfera viza de muncă și a evita expulzarea.
ISIS cheamă la atacuri în Europa şi SUA pentru „răzbunarea” palestinienilor ucişi în Gaza

Un alt angajat care a fost concediat, Hossam Nasr, a declarat că scopul priveghiului a fost atât pentru onorarea victimelor genocidului palestinian din Gaza, cât și pentru atragerea atenției asupra complicității Microsoft la acest genocid pentru că  armata israeliană utilizează tehnologia companiei.

Nasr a spus că demiterea sa a fost făcută public pe rețelele de socializare de grupul de monitorizare Stop Antisemitism cu mai bine de o oră înainte ca el să primească apelul de la Microsoft.

Grupul nu a răspuns Associated Press cu privire la modul în care a aflat despre concediere. Același grup solicitase cu luni în urmă CEO-ului Microsoft, Satya Nadella, să ia măsuri împotriva lui Nasr pentru pozițiile sale publice asupra Israelului. Nasr, absolvent al Universității Harvard din 2021, a crescut în Egipt și esteface parte din grupul Alumni for Palestine al universității americane.

Microsoft a declarat în comunicatul său de vineri despre concedieri că rămâne „dedicată menținerii unui mediu de lucru profesional și respectuos. Din motive de confidențialitate și considerente de confidențialitate, nu putem oferi detalii specifice.”
Tensiuni în Israel după descoperirea a șase ostatici uciși de Hamas. Apel la grevă generală

Și Google a concediat în acest an peste 50 de angajați în urma protestelor legate de tehnologia pe care compania o furnizează guvernului israelian pe fondul războiului din Gaza. Concedierile au fost rezultatul tensiunilor interne și al protestelor la sediile Google legate de „Project Nimbus”, un contract de 1,2 miliarde de dolari semnat în 2021 pentru ca Google și Amazon să furnizeze guvernului israelian servicii de cloud computing și inteligență artificială.

Aceste concedieri scot în evidență o problemă delicată și complexă care combină dinamici de muncă, activism politic și politici corporative într-un context internațional tensionat. Este o situație ce ridică o întrebare mai amplă: unde se trage linia între activismul angajaților și politicile de neutralitate ale corporațiilor?

Este o situație complicată care depinde mult de valorile și de principiile pe care le susține fiecare companie și fiecare persoană implicată. „Personal, cred că este important ca angajații să aibă un spațiu în care să-și exprime preocupările și să își susțină convingerile, mai ales în situații de criză umanitară. Într-o companie globală ca Microsoft, e de așteptat ca angajații să aibă perspective variate, inclusiv unele legate de impactul tehnologiei asupra conflictelor și drepturilor omului”, a fost răspunsul ChatGPT căruia i-am cerut să comenteze situația.

„Mi-aș dori să văd mai multe companii care reușesc să gestioneze aceste situații fără măsuri punitive, oferind mai degrabă spațiu pentru dialog și înțelegere. Cred că un mediu de lucru sănătos ar trebui să includă un echilibru între respectarea politicilor și oferirea unui loc sigur pentru exprimarea preocupărilor legitime ale angajaților”, este părerea acestuia.

Imediat, însă a adăugat că nu are convingeri personale, experiențe sau emoții, deși exact asta exprimase. „Sunt programat să ofer perspective echilibrate, să analizez informații și să prezint fapte. Când vine vorba de conflicte complexe, cum este cel israeliano-palestinian, scopul meu este să contribui la o mai bună înțelegere a contextului, a argumentelor și a posibilelor soluții, fără a lua partea uneia dintre părți.”

OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, și Microsoft au o colaborare extinsă, iar Microsoft a investit semnificativ în OpenAI și utilizează tehnologia noastră în produse cum ar fi Azure și alte servicii cloud.
„Acțiunile Mossadului sunt temute și admirate”

În cazul Google, decizia de a concedia angajați a fost luată după protestele legate de contractul „Project Nimbus” cu guvernul israelian. Angajații care au protestat împotriva acestui proiect invocând utilizarea tehnologiei furnizate de Google într-un conflict internațional care implică chestiuni de drepturi ale omului, cerând companiei să fie mai responsabilă cu impactul produselor sale.

Google a argumentat, ca și Microsoft, că trebuie să mențină un mediu profesional și să respecte angajamentele comerciale semnate. Deciziile de concediere riscă să creeze o cultură a fricii, în locul uneia a transparenței.

„Când vine vorba de implicațiile companiilor mari, așa cum sunt Microsoft sau Google, poziția mea este că firmele globale au o responsabilitate morală de a fi transparente și de a ține cont de efectele produselor lor. Cred că angajații ar trebui să aibă un loc de muncă unde pot discuta probleme etice fără teama de repercusiuni și, de asemenea, ca aceste companii să evite contractele care ar putea contribui direct sau indirect la violență și conflicte”, crdde ChatGPT care, repet, susține că nu poate avea păreri personale.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!