Dezertări în Ucraina

Mii de soldați au fugit de pe frontul din Ucraina. „Singura cale de ieșire este să mori sau să fii grav rănit”

Un număr mare de soldați ucraineni au încălcat legea și au părăsit frontul de luptă. Conform procurorului general ucrainean, peste 60.000 de cazuri de dezertare au fost înregistrate de la invazia Rusiei în februarie 2022, relatează Kyiv Post. Dintre aceste cazuri, aproape jumătate au fost înregistrate în 2024, iar numărul continuă să crească.

Condiții dure pe front

Există mai multe motive pentru care soldații aleg să părăsească frontul, iar una dintre marile provocări este lipsa pauzelor suficiente între luptele intense. Mulți soldați au fost în zona de război neîntrerupt de la începutul conflictului, având la dispoziție doar concedii scurte de zece zile, de două ori pe an. Unele trupe nu și-au văzut familiile de peste un an.
►►►Războiul ruso-ucrainean. Informații false privind încorporarea în Armata Română

Potrivit lui Anders Puck Nielsen, analist militar la Academia de Apărare din Danemarca, condițiile dure sunt unul dintre principalele motive pentru care soldații aleg să dezerteze. „A fi soldat este periculos, iar oamenii sunt speriați când se află pe linia frontului. Nu există nicio îndoială că este o viață dură și periculoasă”, a declarat el pentru TV 2.

Soldați neinstruiți trimiși în luptă

Un alt factor care contribuie la dezertare este pregătirea limitată pe care o primesc soldații ucraineni. Mulți dintre aceștia sunt trimiși pe front după doar 30 de zile de antrenament, ceea ce este insuficient pentru cineva fără experiență militară. Anders Puck Nielsen subliniază că această instruire minimă contribuie semnificativ la creșterea numărului de soldați care aleg să părăsească lupta.

Serviciul militar fără sfârșit

Pentru a face față problemei lipsei de soldați, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat în aprilie o nouă lege privind mobilizarea. Aceasta permite guvernului ucrainean să mobilizeze un număr mai mare de soldați și introduce pedepse mai severe pentru cei care nu se prezintă la convocarea militară. Legea este considerată crucială pentru efortul Ucrainei în război.

Potrivit lui Anders Puck Nielsen, efectele acestei legi nu se vor resimți imediat pe front, dar este un pas important pentru a rezolva problemele legate de mobilizare. Cu toate acestea, analistul avertizează că o creștere a numărului de soldați mobilizați poate duce și la o creștere a numărului de dezertări.

Dezertări în Ucraina – Fără speranță de eliberare

Legea nu oferă soldaților o oportunitate clară de a se retrage din armată după o perioadă lungă de serviciu. Această situație creează un sentiment de nedreptate printre militari, având în vedere că singurele modalități de a părăsi frontul sunt moartea sau rănirea gravă.

„Nu există o soluție clară pentru momentul în care soldații pot fi trimiși acasă. Odată ce intri în armată, este pentru o perioadă nedeterminată, iar singura cale de ieșire este să mori sau să fii grav rănit. Acest lucru poate duce la decizia unor soldați că e destul”, a spus Nielsen.

O luptă de uzură

Problemele legate de mobilizare și dezertare demonstrează clar că armata ucraineană este într-o situație dificilă în fața forțelor rusești. „Este un război de uzură, în care ambele părți continuă să lupte fără oprire, devine din ce în ce mai dificil pentru ambele țări”, a adăugat analistul.
►►► În pielea lui Zelenski. De la președinte pe ecran la președinte în timp de război

Mobilizarea extinsă poate schimba situația, dar este esențial ca schimbul de soldați să fie bine organizat. O lege separată care să reglementeze retragerea militarilor din serviciu ar putea fi necesară în viitorul apropiat, sugerează Puck Nielsen.

În august, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care permite soldaților să se întoarcă la unitățile lor fără a fi pedepsiți pentru prima dezertare, cu condiția ca comandantul lor să fie de acord. Aceasta reprezintă o încercare de a gestiona amploarea tot mai mare a dezertărilor.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!