Fostul milițian Ion Țiriac a declarat ieri la o emisiune TV că pentru a ajuta sportul costă mult mai puțin decât bugetul militar pe o lună. „Eu nu vreau război. Nu-mi trebuie NATO, nu-mi trebuie bază militară, nu-mi trebuie nimic. Îmi trebuie să am un popor sănătos”, i-a spus lui Ovidiu Ioanițoaia.
Această declarație nu trebuie să mire pe nimeni. Vine din partea unui fost milițian recrutat de Securitate. Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, CNSAS, Țiriac este titularul dosarului fond rețea nr. R 238360. El a fost recrutat la data de 11 iulie 1963, pe când avea 24 de ani, pentru încadrarea informativă a unor „sportivi și delegați străini ce vin în R.P.R. pe linia sportivă și care sunt suspecți”.
Numele conspirativ al lui Țiriac era „Titi Ionescu” și a semnat note informative. A fost abandonat din rețea la data de 6 decembrie 1966 deoarece „a furnizat materiale fără importanță deși avea posibilități. În perioada 1962 – 1969 a și fost urmărit de Securitate, cu numele conspirativ „Tănase”, din cauza rudelor din partea soției care se stabiloiseră în Germania.
München ˈ72. Olimpiada Securității împotriva sportivilor
Pe 1 decembrie 1972, prin ordinul ministrului de Interne nr. 03014, „căpitanul de miliție în rezervă Țiriac I. Ioan se recheamă în cadrele active ale Ministerului de Interne cu gradul de maior de miliție”. Fusese trecut în rezervă după ce în 1968 s-a angajat în Italia.
Proaspătul maior a fost repartizat la Inspectoratul Municipiului București unde a fost numit într-una dintre funcțiile rezervate pentru sportivi, urmând să-și desfășoare activitatea la Clubul sportiv Dinamo București.
„După rechemarea în activitate, urmează a fi numit instructor sportiv pentru aparatul central al Inspectoratului general al miliției. În perioadele competiționale va fi scos din munca profesională la cererea C.N.E.F.S. (n.r. – Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport), fiind salarizat de către această instituție.”
Era caracterizat ca vând spirit de echipă, sociabil, cu o conduită corespunzătoare și „un element modest”. Țiriac a fost încadrat în Ministerul de Interne la 1 decembrie 1959 ca sublocotenent, după ce anterior fusese heliografist la Institutul de studii și proiectări energetice din Brașov și apoi controlor tehnic la Uzinele „Steagul Roșu”.